Wouter Beke: "Ik heb moeite om Bart De Wever te vertrouwen"

"Ik heb moeite om De Wever te vertrouwen." Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in de tweedelige reportagereeks 'Schild en Vriend', die morgen 7 en volgende week woensdag 14 mei wordt uitgezonden op VIER en RTL-TVI. Ook onder meer Liesbeth Homans en Alexander De Croo doen enkele bijzondere uitspraken in de documentaire.

'Schild en Vriend' volgt de voornaamste Vlaamse partijkopstukken in de laatste weken voor de verkiezingen. "Het is opmerkelijk te zien hoe diep de wonden nog steeds zijn die werden geslagen in de aanslepende regeringsvorming na 2010", zegt documentairemaker Eric Goens. "Die formatie heeft een hele generatie besmet."

Beke heeft "moeite om De Wever te vertrouwen"
"In het begin van de formatie is er veel samenwerking geweest tussen N-VA en Open Vld", zegt minister en toenmalig partijvoorzitter Alexander De Croo. "We hebben veel zaken samen met N-VA voorbereid, zoals rond arbeidsrecht, omdat we toen uitgingen van een Vlaams front met CD&V en N-VA. Het was een doordachte strategie van De Wever om dat front te torpederen."

Volgens De Croo is er toen iets gebroken, hij heeft naar eigen zeggen zelfs het gsm-nummer van de N-VA'er niet meer. "Ik heb moeite om De Wever te vertrouwen", geeft ook Beke aan.

De Wever: "Ik moet De Croo niet"
"De Croo vertrouw ik ook niet, ik moet hem ook menselijk niet", reageert de N-VA-voorzitter. "Van Beke betreur ik dat echter, maar ik begrijp dat er sporen zijn achtergelaten."

N-VA-lijsttrekker Liesbeth Homans geeft in de reportage nog eens haar mening over de PS. "Het cliëntelisme van de PS staat haaks op wat wij voorstaan", zegt ze. "Hoe meer mensen zij aan een uitkering kunnen helpen, hoe meer mensen er zijn waarvan ze denken dat die op hen zullen stemmen."

"Ik ben flamingant"
Wouter Beke gaat tot slot ook in op de staatshervorming: "Ik ben flamingant. Vlaanderen is mijn natuurlijke biotoop", zegt hij daarover.  De voorzitter is er naar eigen zeggen zeker van dat we niet aan de laatste staatshervorming toe zijn.