Wouter Beke heeft het gehad met aanvallen op CD&V-ministers

Beke: "N-VA is van polariseren en polemiseren handelsmerk aan het maken"

CD&V-voorzitter Wouter Beke.
BELGA CD&V-voorzitter Wouter Beke.
CD&V-voorzitter Wouter Beke is de "slagen onder de gordel" tegen zijn CD&V-ministers beu en roept op de "laaghartige aanvallen" te stoppen. Dat heeft hij vandaag gezegd op Radio 1. Beke reageert daarmee op de (persoonlijke) aanvallen op Vlaams minister Joke Schauvliege en federale excellenties Kris Peeters en Pieter De Crem, met name uit N-VA-hoek. "N-VA is van polariseren en polemiseren haar handelsmerk aan het maken", klonk het scherp.

Recentelijk moesten federaal minister Kris Peeters en staatssecretaris Pieter De Crem het ontgelden en de voorbije dagen was Vlaams minister Joke Schauvliege het doelwit van forse kritiek, met name uit N-VA-hoek. In de krant Het Nieuwsblad bestempelt N-VA Schauvliege vandaag als een "marionet van de Boerenbond" en wordt gezegd dat het vooral N-VA zelf is die de moeilijke milieudossiers trekt.

Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke is de maat vol. Hij is de "slagen onder de gordel" grondig beu. "Het moet stoppen. Dit soort persoonlijke tackles is ongehoord", zei de CD&V-voorzitter op de VRT-radio. Volgens hem wordt van de regeringen eendracht, overleg en dialoog verwacht en is er daarbij helemaal geen plaats voor "laaghartige aanvallen".

Volgens Beke is de kritiek aan het adres van Schauvliege ook volkomen onterecht. Volgens Beke heeft zij een "sterke overtuiging en visie" en slaagt ze er ook in om een evenwicht te realiseren tussen natuur en landbouw.

In een korte reactie zwakte Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) de kritiek van zijn partij aan het adres van Schauvliege in Het Nieuwsblad wat af. "Je moet de kranten ook niet altijd geloven", klonk het. Vandaele blijft erbij dat er op het vlak van milieu "een tand moet worden bijgestoken", maar is er tegelijk van overtuigd dat de regering in een aantal sleuteldossiers (zoals dat van de poldergraslanden) snel tot oplossingen zal komen. Vandaele erkent ook dat de (persoonlijke) aanvallen best stoppen omdat die resultaten en oplossingen niet dichterbij brengen.

CD&V-minister Kris Peeters.
PHOTO_NEWS CD&V-minister Kris Peeters.
Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege.
BELGA Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege.