Wouter Beke (CD&V): “Onbestuurbaarheid van België? Dat spel gaan wij niet meespelen”

CD&V-voorzitter Wouter Beke.
Joel Hoylaerts / Photonews CD&V-voorzitter Wouter Beke.
CD&V past voor een onbestuurbaarheid van België. Dat heeft voorzitter Wouter Beke maandagavond in het VRT-programma Terzake duidelijk gemaakt in een reactie op het kandidaat-premierschap van N-VA-boegbeeld Jan Jambon.

Jambon had maandagochtend onderstreept dat N-VA de premier wil leveren indien zijn partij op 26 mei opnieuw als grootste uit de stembusgang komt. Dat N-VA de voorbije legislatuur als grootste regeringspartij niet de leiding nam, was volgens de vroegere vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken "een constructiefout" in de regering. 

"Ik begrijp dat hij premier wil worden van een land dat zijn partij eigenlijk wil splitsen", zo reageerde Beke. "Dat is natuurlijk de ambitie die iedereen mag hebben, maar hij heeft een tijdje geleden ook gezegd dat hij hoopte dat België onbestuurbaar zou worden om op die manier de communautaire agenda te kunnen opleggen aan de anderen. Dat is een spel dat wij niet gaan meespelen, want een onbestuurbaarheid van België betekent vooral schade aan Vlaanderen, aan Vlaamse gezinnen en bedrijven."

Over N-VA

Zelf schuift CD&V geen kandidaat-premier naar voren. "Dat klinkt als een mooie ambitie, maar het is vooral hard werk en als je dat wil zijn moet je zorgen dat je daar bondgenoten voor hebt", aldus Beke. Hij stelde vast dat de N-VA eind vorig jaar met het vertrek uit de regering "de andere coalitiepartners gewoon in de steek heeft gelaten". "Daarmee creëer je geen bondgenootschappen." 

Financieringswet

Beke reageerde ook kort op het pleidooi van PS-voorzitter Elio Di Rupo voor een herziening van de financieringswet. Omdat Wallonië economisch minder vooruitgang boekt, dreigt het gewest vanaf 2025 geld te verliezen. Beke is niet onder de indruk. Hij wijst erop dat de financieringswet uitgaat van de principes van solidariteit én verantwoordelijkheid. 

"Wij hebben hier in Limburg ook al te maken gekregen met forse tegenslagen, maar we hebben onze rug gerecht en we zijn niet bij de pakken blijven zitten. Vandaag is de jobcreatie en het aantal vacatures in Limburg groter dan in Vlaanderen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe je het wel kan doen: niet met de handjes staan en vragen waar er geld moet komen, maar je eigen persoonlijke verantwoordelijkheid nemen".
103 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Beke gelooft zijn eigen leugen nog denk die nu nog dat hij geloofwaardig overkomt.

 • Jan Boden

  50 jaar CD&V-loodgieterij hebben ons land onbestuurbaar gemaakt. We lossen de problemen pas op als ze niet meer op te lossen zijn, weet je nog wel ?

 • Linda Van Bogaert

  Een arrogante nationalist die zichzelf voorstelt om premier te worden van België, het land dat hij verfoeit, en die er alles aan zal doen om dit land onbestuurbaar maken, dit zijn zijn eigen woorden, ja... je moet maar durven.

 • Marc Baeyens

  Beke speelt het spel van de onbestuurbaarheid van België niet mee zegt hij. Lol. De cD&v speelt het spel al gedurende deze ganse legislatuur en de voorgaande. Door de kaart te trekken van Di Rupo en de zesde sTRaathgervorming, door het confederaal model te dwarsbomen. Tsjevenpreken voor goedgelovigen daar zijn ze meester in bij deze trado-partij van het eigen belang ten nadele van het belang van Vlaanderen

 • Chris Devlaeminck

  Werken naar een confederatie toe is geen spel meneer Beke! Dit is bittere ernst en meer dan nodig.