Wouter Beke (CD&V): "Centrumrechtse coalitie in Antwerpen is niet onmogelijk”

CD&V-voorzitter Wouter Beke.
Photo News CD&V-voorzitter Wouter Beke.
Het is niet onmogelijk om Antwerpen te besturen met een zogenoemde Zweedse coalitie - van N-VA, CD&V en Open Vld - die de kleinst mogelijke meerderheid zou hebben. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke gezegd in ‘Terzake’ op Canvas.

De Antwerpse kiezers legden de kaarten niet gemakkelijk voor een Zweedse coalitie. De drie partijen komen samen aan 28 zetels, op een totaal van 55. "Een Zweedse coalitie kan, maar men moet er zich rekenschap van geven dat die heel krap is", zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die nu ook de "formateur" is van de volgende coalitie, al op verkiezingsdag.

Stabiel bestuur

"De Zweedse coalitie heeft in Antwerpen een meerderheid", stelde Beke vast. "Ik herinner me een coalitie van CD&V-sp.a in de Vlaamse regering die gewerkt heeft met één zetel op overschot. Louis Tobback (sp.a) zei toen dat hij iedereen op zijn stoel zou vastbinden om ervoor te zorgen dat er een werkbare meerderheid was, en die heeft toen belangrijke dingen kunnen doen", aldus nog Beke.

Maar de bal ligt in het kamp van De Wever, voegde de christendemocraat er nog aan toe. "Ik zeg dat het mathematisch kan, er zijn voorbeelden dat het zou kunnen. Maar het is aan Bart De Wever om te kijken hoe hij met de kaarten een stabiel bestuur kan vormen."

We weten dat we niet de grootste partij zijn en dat we een bescheiden rol moeten spelen. Maar als we de kans krijgen, zullen we onze rol spelen

Wouter Beke (CD&V-voorzitter)

Tweede gespreksronde

De N-VA-voorzitter zou ook kunnen kiezen voor een coalitie zonder CD&V, die slechts drie zetels bemachtigde in Antwerpen. "We weten dat we niet de grootste partij zijn en dat we een bescheiden rol moeten spelen. Maar als we de kans krijgen, zullen we onze rol spelen", zei Beke daarover. 

De Wever sprak de voorbije dagen met alle partijen die in de gemeenteraad zullen zitten. In een tweede ronde zullen Open Vld, CD&V, sp.a en Groen opnieuw langskomen. Vlaams Belang en PVDA worden niet meer uitgenodigd. 

Beke ontkende nog dat hij ‘signalen’ krijgt over hoe De Wever CD&V uit de coalitie wil weren. Ook sprak hij tegen dat de Antwerpse CD&V deloyaal was aan het stadsbestuur tijdens de campagne, zoals De Wever in Jambers in de Politiek insinueerde.
77 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Vermeersch

  Lizette De Koker, het is mathematisch mogelijk In werkelijkheid niet, één iemand ziek, niet akkoord of persoonlijk kwaad om iets en het bestuur kan niet meer besturen. CD&V heeft de laatste vijf jaar te dikwijls bewezen dat ze onbetrouwbaar zijn.

 • Lizette De Koker

  Het is niet onmogelijk om Antwerpen te besturen met een zogenoemde Zweedse coalitie - van N-VA, CD&V en Open Vld - die de kleinst mogelijke meerderheid zou hebben. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke gezegd in ‘Terzake’ op Canvas. Maar wat de meesten hier niet schijnen te snappen is het dat wat Nva wilt, en wat we al 5 jaar hebben. Het is een idee van Nva om aan de macht te kunnen blijven. De regering-Michel staat bekend als de Zweedse coalitie.

 • etienne bies

  Als men naar de resultaten kijkt van Wouter Beke en de CD&V te Leopoldsburg kan men besluiten dat het beleid in Leopoldsburg niet zo slecht is(zoals sommigen beweren). De CD&V blijft de grootste partij (+0.8 %) en wint één extra zetel.Wouter blijft burgemeester.

 • Cor Dierckx

  Jaren is uw partij aan de macht geweest en de resultaten kennen we afgegleden in een diepe ravijn. En het Gentse VLD orakel was niets beter. Staatsschuld enorm ondanks zware inleveringen van de arbeid criminaliteit ten top gewone burger kan vanaf valavond niet meer buitenkomen in steden en ga maar verder Mr. Beke.

 • Gilbert Vermeersch

  Mr Beke, jullie zijn onbetrouwbaar, met een zetel op overschot zou u en/of De Bakker Antwerpen te dikwijls onbestuurbaar maken.