Wouter Beke: "Brussels burgemeester Close verantwoordelijk voor fouten politie"

Wouter Beke, CD&V Voorzitter
Photo News Wouter Beke, CD&V Voorzitter
CD&V partijvoorzitter Wouter Beke vindt dat de Brusselse burgemeester Philip Close uiteindelijk verantwoordelijk is voor de fouten die door de politie gemaakt zijn tijdens de rellen van afgelopen zaterdag. "De burgemeester is altijd politiek verantwoordelijk voor de tussenkomst van de politie", zei Beke in De Afspraak.

Na de rellen van afgelopen zaterdag kwam er veel kritiek op de werking van de politie, omdat die laattijdig zou ingegrepen hebben en de avond zelf niemand arresteerde.

Uit een rapport van de Algemene Inspectie, dat vandaag werd voorgesteld door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), blijkt dat er zaterdag geen goede commandostructuur en dus geen goed overzicht over de rellen was, waardoor de versterking van de federale politie en andere politiezones uit Brussel en Antwerpen niet goed worden ingezet.

"De burgemeester is altijd politiek verantwoordelijk over de manier waarop de politie tussenkomt", zei CD&V voorzitter Wouter Beke vanavond in De Afspraak. "De conclusie van de Algemene Inspectie staat haaks op wat de burgemeester van Brussel heeft verklaard. Volgens Close had de politie goed werk geleverd en was er geen enkel probleem. Er was dus duidelijk wél een probleem."

De Vlaamse partijen zijn het er over eens dat iedereen zou gebaat zijn bij een fusie van de zes Brusselse politiezones, maar Franstalige politici willen er niet van weten. "Maar je hoeft dit helemaal niet aan het parlement voor te leggen", aldus Beke. "Een Koninklijk Besluit van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is voldoende."
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Bogaert

  Beke, ge zijt weer bezig samen met al uw poenscheppers de waarheid niet aan het licht te brengen! Wees eerlijk, en zeg zoals het is, zwartzakken buiten, en alles is opgelost!

 • Eric Van Gestel

  Beke ... Vanaf hij ergens aanvoelt dat hij - vanuit een veilige bescherming - iemand kan neerhalen zonder veel moeite te doen - gewoon kritiek leveren om zelf op de voorgrond te komen - dan is hij daar toch wél zeker ! Je moet toch houden van die man ...

 • johny vanderlinden

  Dat is het resultaat van uwen kop altijd in het zand te steken, en met nep oplossingen af te komen, alleen de politiek is hier voor verantwoordelijk, ook uw garde slimmeke.

 • Jan Huysmans

  Beke is al niet veel beter dan Close. Beke ziet eveneens een oplossing in buurtpolitie en straathoekwerking. Pamperbeleid dus. Als we voor alle bevolkingsgroepen locale politie moeten hebben en straathoekwerking dan zijn we failliet.

 • follie been

  De burgemeester is ook verantwoordelijk voor die rellen maar Jambon ook die nog meer