Wouter Beke bood op 26 mei ontslag aan als CD&V-voorzitter, maar partijtop weigerde

Photo News
CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft op de dag van de verkiezingen zijn ontslag aangeboden, maar de partijtop heeft dat geweigerd. Dat schrijft De Tijd vandaag op haar website. 

CD&V heeft op 26 mei een zware verkiezingsnederlaag geleden. De christendemocraten haalden in Vlaanderen nog 15,4 procent van de stemmen, een verlies van 5,1 procentpunt. De partij, die op minstens 20 procent had gehoopt, verloor in het Vlaams Parlement acht zetels en in de Kamer zes.

Volgens De Tijd, dat zaterdag een reconstructie publiceert, heeft voorzitter Wouter Beke op de dag van de verkiezingen zelf zijn ontslag aangeboden. Verschillende kopstukken, onder wie Hilde Crevits en Marianne Thyssen, hebben hem daarop gevraagd aan te blijven. De partijtop wilde het risico op chaos door het plotse vertrek van de voorzitter vermijden.

Ook op het eerste partijbestuur na de verkiezingen kreeg Beke vragen over zijn positie. Daar is beslist hem aan te laten blijven tot aan de nieuwe voorzittersverkiezingen. Die worden dit najaar georganiseerd, op een nog te bepalen datum.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Wie gisteren de gouverneur van de Nationale Bank heeft gehoord, weet dat Leemans (ACV) en Van Gorp (CM) hebben gelogen. De koopkracht van de mensen is WEL verhoogd. En tegelijk is ook de belastingdruk op ondernemingen gezakt, wat op termijn voor meer werkgelegenheid zal zorgen. Conclusie: de regering was WEL goed bezig. Maar ze is door twee organisaties van de CD&V-zuil afgemaakt.

 • Marc Baeyens

  Allé, zoveel weken later doet Beke een deweverke. Een paniekerige poging om de flaters van de partij wat de verbloemen. Zij hebben de voorbije legislatuur de bal zoveel misgeslagen -samengevat : "wij moeten N-VA beletten goed te regeren om onze kiezers terug te halen- dat er meer dan deze wissel nodig zal zijn om de partij terug geloofwaardig te maken.

 • Wilfried Vanden Berg

  ik begrijp niet niet dat een partij die de absolute geloofwaardigheid van het volk kwijt is , iemand naar Europa kan sturen . Zeker niet iemand die nog nooit iets gerealiseerd heeft, alleen veel leugens en zeer veel valse beloftes heeft verkocht aan de mensen . Zelfs in eigen omgeving wil men die man niet, want men gelooft zijn fabeltjes niet meer . Dus CD&V gaat hierbij nog verder weg zakken , misschien wel tot onder de kiesdrempel.

 • Bob Bedford

  Het probleem van de cd&v is dat die partij geen enkele figuur meer heeft die een stevige ruggegraat heeft, die blijft bij zijn woorden en die een leidersvoorkomen heeft. Allemaal slappe vodden bij deze partij met als gevolg een neergang. Peeters maakt zich overal belachelijk, Geens zou net zo goed clown in een circus kunnen zijn, Crevits een tante nonneke...allemaal slappe figuren. Zo simpel is het !

 • Peter Vyaene

  Is zijn voorzitterschap nog een meerwaarde voor een uitdovende partij die nu momenteel ver over de top is. Wat denken de grijze bobo s van de huidige situatie? Beschamend zeker? Minder postjes,minder bekwame kandidaten,ontgoochelde kiezers,ga zo maar door. De laatste verkiezingsuitslagen bewijzen dit toch. T roer moet dringend omgegooid worden zullen. De 5 percent begint in zicht te komen.