Wordt ‘Week van de Steak-Friet’ straks ‘Week van de Broccoli’?

“Stop promotie ongezonde voeding”

Steak Bearnaise
Joel Hoylaerts / Photonews Steak Bearnaise
Morgen start de ‘Week van de steak-friet’. En dat valt sp.a en Groen zwaar op de maag. ‘De overheid moet stoppen met daar promotie voor te voeren. Te veel vlees is ongezond, milieubelastend en dieronvriendelijk’, klinkt het. Topslager Hendrik Dierendonck en het VLAM, de geviseerde instelling, snappen er niks van. ‘Mogen we alstublieft nog wat trots zijn op onze steak?’

U kent hem wel, de slogan ‘Lekker van bij ons’. Het is de kreet waarmee overheidsorganisatie het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) voornamelijk primaire producten van bij ons wil promoten – deze week in het bijzonder dus de steak-friet. “Nationale trots of niet, stop met het promoten van een ongezond eetpatroon”, oppert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum bij de start van de marketingcampagne. “Het is absurd dat 

we vandaag de dag de consumptie van vlees nog willen aanwakkeren met belastinggeld. We weten dat de huidige vleesconsumptie ongezond is. Vandaag eten we in België twee keer zoveel vlees als gezond is.” Uit internationaal onderzoek blijkt dat elke Belg zo’n 71 kilo vlees per jaar eet. Maar, opvallend, dat cijfer is een daling zo blijkt uit gegevens van een Duits onderzoeksbureau: nergens in Europa was die afname tussen 2012 en 2016 groter.

Voor Sanctorum mag een overheid enkel gezondere, duurzamere en meer diervriendelijke voeding promoten - bijvoorbeeld groenten en fruit en bioproducten. Hij weet zich daarin ook gesteund door Groen en sp.a.

Sector financiert

Bij de geviseerde VLAM zien ze dat helemaal anders. Zij benadrukken dat niet de overheid, maar wel de sector de campagnes financiert. De vleessector heeft daar dit jaar een budget van 7,5 miljoen euro voor uitgetrokken. “De overheid biedt enkel de infrastructurele ondersteuning, vooral met personeel”, reageert Liliane Driesen van VLAM. “En belangrijk: wij zeggen niet dat consument méér vlees moet eten. Wij roepen wel op de voorkeur aan producten van eigen bodem te geven. Zo wordt niet alleen de eigen economie gesteund, maar verkleint men ook de ecologische voetafdruk.”

Sanctorum erkent dat de centen van de sector komen. “Maar voor elke 100 euro uit de sector legt de overheid wel 60 euro bij – toch een zeer aanzienlijk aandeel. En dat dus ter promotie van vaak ongezonde, commerciële doeleinden. Wat VLAM doet is niet meer van deze tijd. Ze zouden enkel nog gezonde voeding mogen promoten.”

Stukje culinair erfgoed

Topslager Hendrik Dierendonck, met slagerijen in Brussel en aan de kust, vindt de promotie wél op zijn plaats. “We mogen best wat weerwerk bieden aan de lobby die ons vooral sinds de jaren ’80 probeert in te lepelen dat vlees ongezond is. Een campagne die niet een overconsumptie, maar wel de keuze voor een stuk puur Vlaams vlees promoot, verdient net alle steun.” Voor de verdediger van ons sappig lapje ‘culinair erfgoed’, zelf onder meer kweker van het ‘West-Vlaams Rood Rund’, mogen daar gerust ook wat overheidsmiddelen voor aangewend. “Dagelijks zijn er in ons land veel mensen hard aan het werk om lekker en eerlijk vlees te produceren – een dergelijke promotiecampagne is ook een eer naar hen toe. Laat ons daar alstublieft toch een beetje trots, en wat meer chauvinistisch op zijn.”

Ongezond, of niet?

Is een puur, onbewerkt stuk vlees als een biefstuk nu echt ongezond? Nee, zolang je er niet mee overdrijft - en dat is dan ook het probleem soms. Ook voor het stukje filet mignon geldt: ‘geniet, maar met mate’. Voedingsexperts plaatsen rood vlees - een bron van eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12 - in de oranje zone van de voedingsdriehoek. De aanbevolen hoeveelheid is een tot twee stukken per week.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.194 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • PIETER ROGIERS

  @steve clerckx: vertel er in het vervolg bij dat in uw berekening de jaarlijks gevallen neerslaghoeveelheid op 1 ha grasland is meegerekend. Krachtvoer voor runderen bestaat voor 90% uit overschotten en bjjproducten uit de voedingsindustrie, pure recycling en upcycling!

 • Mario Bocque

  Veel beter als Tofu en en dat mottig namaakvlees van noten en rozijnen. Ik weet wat kiezen.

 • daan aerts

  Binnekort verplichten de groene rakkers nog wat we moeten gaan eten , stop met die zever zeg. Als ge kunt kiezen tussen een goede steak of een hoop brol op je bord is de keuze snel gemaakt

 • Christine Laevers

  In Frankrijk promoten ze zonder probleem producten van de streek tot en met in de nieuwsbulletins. Groen en SPA moeten dringend een basis les cursus in economie volgen. Dat die gasten zich bekommeren om de kinderen van een belangrijke minderheid van hun kiesvolk! Daar is pas echt werk aan de winkel.

 • Gerd Van nieuwenhove

  Straks week van de afgang ! Hoe kakt de vlaming en hoeveel keer ? Werk voor onze universitairen !