Wordt scheiden binnenkort goedkoper?

iStock
Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) moeten advocatenkosten bij een vechtscheiding of een burenruzie gedekt worden door de rechtsbijstandsverzekering. Daarnaast wil hij die verzekering aftrekbaar maken van de belastingen, zodat meer mensen ze afsluiten. De advocaten moeten dan wel vaste tarieven hanteren voor dat soort procedures, zodat verzekeraars makkelijk de risico's en premies kunnen bepalen. Maar niet alle advocaten zijn enthousiast.

De haag van de buurman die in jouw tuin hangt, een aannemer die een muur niet stabiel metst of een echtscheiding. Het zijn voorbeelden van problemen waarmee mensen naar de rechtbank stappen, maar waarbij ze de procedurekosten zelf moeten betalen. Niet veel mensen zijn namelijk verzekerd tegen procedurekosten, want ze hebben geen rechtsbijstandsverzekering.

Minister van Justitie Koen Geens wil dat nu fiscaal interessant maken: wie een premie betaalt, kan die van zijn belastingen aftrekken. Dat betekent echter niet dat de verzekering alle procedurekosten dekt. rechtsbijstandsverzekering

Advocaten verzetten zich

Omdat verzekeraars in dat voorstel risico's en premies moeten kunnen bepalen, moeten advocaten dan wel een vast tarief hanteren voor bijvoorbeeld echtscheidingsprocedures. Daartegen verzet de Orde van Vlaamse Balies zich nu. "Wanneer dat betekent dat men gratis kan procederen, is dat boerenbedrog", klinkt het. Daarnaast kan je niet elke advocaat op hetzelfde niveau plaatsen, de prijs hangt vaak af van de ervaring, de naam en de snelheid van een advocaat, vindt de Orde.

Als de regering het voorstel goedkeurt, zijn de eerste premies wellicht aftrekbaar in 2019. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  zelfs ongehuwde ouders moeten naar rechtbank om kinderen Zelfs al woonden nooit samen en moeder voor kinderen gezorgd tot deze relatie wil stoppen Miserie

 • alain schils

  Zeker en vast een aderlating voor de (pruts)advocaten en de modale man (vrouw) sneuvelen mee. Je kan nu al een verzekering gaan afsluiten ingeval van scheiding.

 • Stan Boudewijns

  En wat is het volgende? Een verzekering voor als je geen kinderen kan krijgen? Of een verzekering om ergens van af te kicken? Een verzekering voor als je een facelift nodig hebt? Doe eens normaal....

 • Emi De graeve

  zorgen dat je niet moet scheiden en geen verzekering moet afsluiten... en advocaten uitsluiten op alle vlakken.

 • Edmond Hermans

  aha, de advocaten gaan betaald worden met belastinggeld. Wat zal het volgende zijn?