Wordt Reynders Europees Commissaris voor Begroting?

Photo News
Kandidaat-Europees commissaris Didier Reynders (MR) zou de belangrijke portefeuille Begroting krijgen. Dat meldt De Standaard op basis van een voorlopige lijst, afkomstig van de Europese Commissie.

De gesprekken over de bevoegdheden van de Europese commissarissen zijn nog volop aan de gang. De nieuw verkozen voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, stelt dinsdag haar nieuwe ploeg voor, zo maakt ze donderdag bekend.

Uit een voorlopige lijst blijkt nu dat Von der Leyen met minstens drie vicevoorzitters zou werken: de Spanjaard Josep Borrell, die vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid wordt, de Deense Margrethe Vestager, die de bevoegdheid digitale industrie zou krijgen en de Nederlander Frans Timmermans, die ‘klimaat-commissaris’ zou worden. De Franse Sylvie Goulard zou dan Concurrentiebeleid overnemen van Vestager.

De Italiaanse ex-premier Paolo Gentiloni staat op de lijst voor de Interne Markt. De Griek Margaritis Schinas wordt dan weer genoemd voor Defensie en Ruimte. Binnenlandse Zaken zou naar de Oostenrijker Johannes Hahn gaan. De huidige commissaris, de Griek Dimitris Avramopoulos, is ook bevoegd voor Migratie. Uit de voorlopige lijst is weliswaar niet duidelijk of Hahn die rol ook toegewezen zou krijgen.

Als Reynders wel degelijk de bevoegdheid Begroting krijgt, zal hij de onderhandelingen over de meerjarenbegroting 2021-2027 tot een goed einde moeten brengen en wordt hij ook verantwoordelijk voor de controle op de btw-inkomsten en de eigen middelen. Binnen de Europese Commissie en in de entourage van Reynders is te horen dat alles nog kan schuiven, zo schrijft De Standaard nog.

Gendergelijke Commissie 

Von der Leyen, de eerste vrouwelijke Commissievoorzitter, had zich voorgenomen een gendergelijke Commissie te presenteren. Met inbegrip van von der Leyen zou haar ploeg momenteel twaalf vrouwen tellen. Daarbij is wel nog geen rekening gehouden met Roemenië, dat de Duitse zowel een mannelijke als vrouwelijke kandidaat had voorgesteld. De lijst vermeldt nog beide namen. De Commissie telt in totaal 27 leden.

Na hun presentatie dinsdag moeten de kandidaat-commissarissen zich gaan voorbereiden op hun hoorzittingen in het Europees Parlement. Het is de bedoeling dat de nieuwe Commissie in oktober formeel benoemd wordt, zodat ze op 1 november van start kan gaan.

Reynders greep eerder dit jaar naast de benoeming tot secretaris-generaal van de Raad van Europa. De functie ging naar de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Pecjinovic Buric. Als hij daadwerkelijk commissaris voor Begroting wordt, volgt de MR-vicepremier de Duitser Günther Oettinger op. Voor hem had de Bulgaarse Kristalina Georgieva de bevoegdheid. Zij is nu CEO van de Wereldbank en Europees kandidaat-directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  We kunnen moeilijk Van Overtveldt voor deze post voordragen want Europa zou vlug helemaal failliet zijn .

 • Roger Geens

  Voor Vlamingen is het ook nooit goed . Didier ,de juiste man op de juiste plaats .

 • daniel budenaerts

  In eigen land heeft hij de FOD Financiën in chaos achtergelaten na besparingsrondes op personeel ,waardoor het begrotingsdeficit alleen maar nog groter is geworden. Nu Commissaris voor Begroting in Europa : je hoeft niet competent te zijn.

 • Susie Casteleyn

  Leer eerst Vlaams praten man voor je ons weer iets probeert wijs te maken! Dit is van die grote zakkenvullers...

 • Guido Sarazin

  Heeft in de tijd samen met Verhofstadt bewust als minister van financiën zijn departement ten ziele laten gaan. Voor het kapitaal geen controles niet meer. Het lot van Europa binnenkort?