Exclusief voor abonnees

Wordt reizen duurder met alleen nog TUI aan boord?

illustratiebeeld
REUTERS illustratiebeeld
Moeten we vrezen dat reizen duurder wordt? Als ook de Belgische afdeling van Thomas Cook over de kop zou gaan, blijft hier alleen nog TUI als grote speler over. Al zou dat monopolie reizen niet perse duurder maken, zo menen experts.

“Met enkel Thomas Cook en TUI als écht grote spelers, was België tot vandaag al een uitzondering op de uitzonderingen”, zegt Koen Van den Bosch van de Vlaamse Vereniging van Reisbureaus. “Moet Thomas Cook ook hier haar activiteiten stopzetten, blijft na het verdwijnen van Sunair in 2000 nog maar één speler over. En zo’n monopolie is niet altijd een goede zaak, niet in het minst omdat zo de keuzevrijheid nog meer wordt beperkt.” Over hoe de reismarkt precies zal evolueren, is het volgens Van den Bosch nog ‘koffiedik kijken’.

Concurrent weg, prijs omhoog? Reisspecialist Jan Peeters vreest niet dat het zo’n vaart zal lopen. “De strijd tussen Thomas Cook en TUI was misschien wel de meest zichtbare, maar de échte concurrentie zit toch vooral in de combinatie van lagekostenluchtvaartmaatschappijen, de ontelbare online aanbieders – vakantiehotels weten ook dat ze met aantrekkelijke promo’s de klant rechtstreeks kunnen bereiken - en boekingplatforms als Booking.com, Expedia en Airbnb”, weet de man achter reisvakblad Travel 360°. 

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jörgen De Wit

  Ik reis al jaren met Tui.nl het vroegere Arke.nl en ik ben daar heel tevreden over. Trouwens in België spreken ze je standaard in het Frans aan en mag je blij zijn dat je mee mag, althans dat gevoel heb je op Zaventem. Op Schiphol ben je een "gast" en behandelen ze je ook zo.

 • vangeel guido

  De.paradijsen worden weer goed gevuld. En ben je net nu op reis ben je het dubbele kwijt.De CEO zal geen boterham minder eten.

 • Dirk Mortier

  Vertrek vanuit Amsterdam. Nu in Mexico, 700€-goedkoper pp.dan vanuit Brussel .

 • René Gerrets

  Tui nooit meer, net voor het inchecken geven ze mijn extra betaalde tickets weg aan mensen voor mij in de rij. En klacht ingediend maar nooit iets van gehoord.

 • danny janssens

  TUI en Ryanair zijn de volgende kandidaten om Cook te volgen