Wordt jouw straat getroffen door het afschakelplan? Ontdek het hier

Reuters/FOD Economie
Omdat in november slechts één van de zeven kernreactoren zal worden ingezet, krijgen we die maand mogelijk te maken met een stroomtekort, zo waarschuwt het Federaal Planbureau. Om dat tekort op te vangen, treedt dan mogelijk het afschakelplan in werking. Bij extreme nood wordt de stroom in sommige gemeenten drie à vier uur afgeschakeld. Gaat het licht in jouw straat uit door het afschakelplan? Ontdek het hieronder.

In de winter van 2016-2017 werd het afschakelplan opgemaakt, omdat ook toen een elektriciteitstekort dreigde. Of het deze winter opnieuw nodig zal zijn, is nog niet honderd procent zeker, maar het Federaal Planbureau waarschuwt er in ieder geval voor. Op basis van het afschakelplan van toen, gaan we na welke gemeenten ook in een nieuw afschakelplan hoogstswaarschijnlijk aan bod zullen komen.

De overheid heeft België opgedeeld in acht schijven. Als het afschakelplan in voege treedt, dan wordt de elektriciteit eerst in schijf acht afgeschakeld. Mocht het tekort daarna nog te groot zijn, dan wordt ook schijf zeven afgeschakeld, enzovoort. De gemeenten in schijf één komen als allerlaatste aan de beurt, maar de kans dat het zo stroomtekort zo extreem wordt, is heel klein.

Provinciehoofdsteden en stadscentra van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners zijn in geen enkele schijf opgenomen, die inwoners hoeven dus niet te vrezen voor een afschakeling.

In welke schijf ligt jouw gemeente?

Deze 40 gemeenten liggen in schijf acht en zijn in principe als eerste aan de beurt wanneer het afschakelplan in werking treedt:

Antwerpen: Bornem, Herselt, Hulshout, Puurs, Sint-Amands.

Limburg: As, Bilzen, Bree, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem, Hoeselt, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Overpelt.

Oost-Vlaanderen: Aalter, Destelbergen, Gavere, Gentbrugge, Knesselare, Laarne, Ledeberg, Lochristi, Lovendegem, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nevele, Oosterzele, Sint-Laureins, Waarschot, Wetteren en Zomergem.

Vlaams-Brabant: Aarschot, Begijnendijk, Holsbeek en Scherpenheuvel.

West-Vlaanderen: Beernem.

Als je in een van de gemeenten in schijf acht woont, treedt het afschakelplan bij jou mogelijk als eerste in werking. Mogelijk, want het hangt ook af van de distributiebeheerder van je gemeente.

Het is dus perfect mogelijk dat jouw gemeente in schijf acht ligt en je buurgemeente in schijf één. De acht schijven zijn namelijk niet geografisch gebonden. In welke schijf jouw gemeente zit, hangt af van de verschillende distributiepunten. Een gemeente in schijf acht wordt bovendien niet noodzakelijk volledig afgesloten wanneer het afschakelplan in werking treedt, sommige straten worden vrijgesteld.

Om met zekerheid te weten of en wanneer jouw straat getroffen wordt door het afschakelplan, moet je eerst nagaan bij welke distributiebeheerder je gemeente zit.

Ontdek hier bij welke distributiebeheerder jouw gemeente zit.

Vervolgens kan je nagaan of jouw straat getroffen wordt.

Klik hieronder op de distributiebeheerder van jouw gemeente en check of en wanneer jouw straat getroffen wordt door het afschakelplan. 
Sibelga
Eandis
Infrax
RESA-TECTEO
AIESH
AIEG
Regie de l'Electricité de Wavre

Op de kaart hieronder staan alle acht schijven nog eens aangeduid. Sommige gemeenten liggen in verschillende schijven tegelijk.

.
FOD Economie .

Bekijk hier de kaart in hoge resolutie.

Wat als het afschakelplan in werking treedt?

Enkel bij extreme nood treedt het afschakelplan in werking, maar als jouw straat getroffen wordt, dan zit je drie à vier uur zonder stroom, in principe vanaf de late namiddag vanaf 17.00 uur. Voor de meeste huishoudens is die periode perfect overbrugbaar. 

De temperatuur in een diepvriezer die niet langer onder stroom staat, stijgt slechts met 1°C per uur. Diepgevroren voedingsmiddelen lopen dus niet het risico snel te ontdooien. Wanneer de stroom enkele uren uitvalt, hoef je het eten in je diepvries dus niet weg te gooien.

Als je om gezondheidsredenen op elk moment van de dag stroom nodig hebt, dan kan je best op voorhand contact opnemen met je gemeentebestuur.

Bekijk ook:
505 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Miranda Van Heden

  ik heb een zeewateraquarium .. als we geen elektriciteit hebben valt zuurstof uit.. koralen gaan dood vissen gaan dood... kan ik dan schadeclaim indienen ???

 • alfons vanwetswinkel

  Jacky Coolman dank zij NV-A is er niets gebeurt ter vervanging van de kerncentrales alleen zij hebben het juiste oordeel en volgens Engelbeen is 600 jaar bewaren niet het opzadelen van vele generatie´s achter ons met kernafval.

 • Jacky Coolman

  Alfons Vanwetswinkel. Dank zij de N-VA zijn de kerncentrales niet dicht. De voorwaarden zijn niet vervuld, weet je nog. Laat het de groene hard-roepers het maar eens oplossen.

 • Ferdinand Engelbeen

  Ronny Ooijen, die lekkende vaten zijn laag radioactief afval van alle kerntoepassingen, ook medische en industriële. Het afval van de kernreactie zelf is veel beperkter in omvang, is 50 jaar zeer radioactief (bovengronds afgeschermd bewaren) maar moet minstens 600 jaar bewaard worden, dan zijn de middellange stralers uitgewerkt. Wat dan nog rest is nog nauwelijks gevaarlijk qua straling.

 • Peter Ceuppens

  Wat moet ik nu doen met mijn elektrische wagen?......Of toch maar weer een diesel kopen...