Wordt dit het politieke einde van Joëlle Milquet?

De politie heeft met tientallen agenten een huiszoeking uitgevoerd bij het kabinet van Franstalig minister van Onderwijs Joëlle Milquet. Vanmorgen werd ook al het huis van cdH-politica doorzocht. Kort voor de verkiezingen zou Milquet acht mensen hebben aangenomen die uitsluitend voor haar campagne in moesten staan. "Als het gerecht dit hard kan maken, wordt dit het politieke einde voor Milquet", aldus VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes.

De huiszoekingen kaderen dus in het onderzoek naar de verkiezingscampagne van vorig jaar van Milquet. Zij zou toen zes maanden voor de verkiezingen kabinetsmedewerkers hebben aangeworven die ze enkel haar campagne liet voorbereiden.

Als dat klopt, ging Milquet in tegen de wet op de verkiezingsuitgaven. Een campagne mag immers niet worden gefinancierd met geld afkomstig van de kabinetten of federale instellingen en administraties.

Het gerecht voert al sinds april een onderzoek naar de laatste kiescampagne van Milquet. Volgens de RTBF vonden vandaag ook huiszoekingen plaats bij sommige werknemers van het kabinet. Of de zoekacties ook iets hebben opgeleverd, is niet duidelijk.

Het kabinet van Joëlle Milquet aan het Surlet de Chokierplein, aan de Brusselse Kleine Ring.
BELGA Het kabinet van Joëlle Milquet aan het Surlet de Chokierplein, aan de Brusselse Kleine Ring.

Het gerecht voert al sinds april een onderzoek naar de laatste kiescampagne van Milquet

Ongegronde verdachtmakingen

Een woordvoerder van de minister bevestigde de huiszoekingen in het kantoor van de minister op het Surlet de Chokierplein, aan de Brusselse Kleine Ring, vlakbij het Vlaamse en federale parlement.

In een verklaring aan persbureau Belga stelt Joëlle Milquet "dat ze verheugd is over de gebruikelijke vaststellingen die kunnen leiden tot het definitief afsluiten van dit dossier". 

Milquet weigert verder elke commentaar. Volgens de minister vallen er geen bijkomende verklaringen afgelegd te worden in een zaak die reeds bekend is. Die draait volgens haar om "ongegronde verdachtmakingen, die van bij het begin ontkend werden en gebaseerd zijn op één artikel van Le Vif l'Express van februari 2014".

Volgens dat artikel moesten acht medewerkers met een allochtone achtergrond helpen om campagne te voeren in migrantengemeenschappen in Brussel, onder meer door evenementen te organiseren bij de Turkse, de Marokkaanse en de Congolese gemeenschap, waarop de minister aanwezig kon zijn.

'Dit gaat om ongegronde verdachtmakingen, die van bij het begin ontkend werden en gebaseerd zijn op één artikel'

Joëlle Milquet