Wordt boete voor middenvakrijders verdubbeld?

Laenen
Het stond vorige maand nog bovenaan de lijst van ergernissen in het verkeer: middenvakrijders. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil nu de boetes voor middenstrookrijden fors optrekken van 58 naar 118 euro. De minister wil het voorstel voorleggen aan de federale commissie voor Verkeersveiligheid.

In de rondvraag van het Vias institute (het vroegere BIVV) gaven de respondenten middenvakrijders aan als meest irritant gedrag op de weg. "De momenten waarop we vlot kunnen rijden, worden steeds zeldzamer. Als er dan voor je iemand op het middenvak blijft hangen, waardoor je wordt opgehouden, is dat vervelend. Het is bovendien ook een overtreding", verklaarde Vias-woordvoerder Stef Willems. 

Eerder gaf in een Europese verkeersbarometer 55 procent van de Belgen al aan vaak op het middenvak te blijven rijden. Om daar iets aan te doen steunt Bellot het voorstel van Vias om de boetes voor middenvakrijden op te trekken tot 118 euro. Daarmee zou het een overtreding van de tweede graad worden, en wordt de boete even hoog als rechts inhalen, iets waar de Belgen - weinig benijdenswaardig - Europees kampioen in zijn. Een mogelijke wetswijziging zal volgens Vias ten vroegste iets voor 2018 zijn.
393 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  In het kader van het "middenvakrijden" wist ik graag van Vias met welk percentage het verhogen van het aantal "van vak veranderen-momenten" op een snelweg in Vlaanderen het risico op een ongeval verhoogt of verlaagt (of niet beïnvloedt) ? Antwoord van Vias: 'We hebben geen weet van een studie die in detail deze onderzoeksvraag op de Vlaamse snelwegen onderzocht heeft.' Die zijn goed bezig zeg...

 • Patrick Weyers

  En wie gaat daar een boete voor geven? De afwezige politie die in hun flitsmobiel zitten? En als er een boete gegeven gaat worden zal het aan een brave belgische huisvader zijn. Ze checken op voorhand de nummerplaat en als het een "gekende" is grijpen ze niet in. Risico, kans op succes (geld) of hoeveelheid administratie bepaald of ze je aanhouden.

 • dimitri vermeire

  al paar keer meegemaakt dat er middenvakkers zijn die tegen 100 per uur blijft rijden terwijl op de rechtse vak geen autos rijden die moeten serieus beboet worden vind als er plaats is op rechtse vak ga dan terug daarop in de plaats van op middenvak te rijden

 • fredy vandevelde

  hopelijk ook voor vrachtwagens die inhalen bij regen en sneeuwval, verleden week op de ring levensgevaarlijk tijdens de sneeuwbui, 8 op 10 waren belgische trukers Fredy

 • Gust Goris

  Even olie op de golven gieten. De woordvoerder van Touring heeft me laten weten dat het verbod om het middenvak te gebruiken zeker NIET geldt voor de mensen die aldaar 120 per uur rijden en, volgens zijn woorden, kan je dan NIET beboet worden. Oef dat is even een geruststelling. Lief zijn voor elkaar mensen, ook in het verkeer.