Woordvoerder Partido Popular: "Vlamingen willen onafhankelijkheid en hopen dus dat Catalaans proces succesvol is"

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde scherp op de uithaal van de Partido Popular, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, aan het adres van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).
Belga N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde scherp op de uithaal van de Partido Popular, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, aan het adres van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).
De zaak van Carles Puigdemont is een voorwendsel om de spanningen in België tussen Walen en Vlaamse voorstanders van onafhankelijkheid te voeden. Dat stelt de woordvoerder van de Spaanse Partido Popular (PP) en ondervoorzitter van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement, Esteban González Pons, op de Spaanse televisie. De Spanjaard haalde gisteren zwaar uit naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de N-VA.

"Er is geen conflict tussen België en Spanje, maar een intern Belgisch conflict tussen Wallonië en Vlaanderen", stelt het Spaanse Europarlementslid en lid van de PP vandaag. "De Vlamingen zijn voorstanders van onafhankelijkheid en willen daarom dat het Catalaanse proces succesvol is."

Terwijl de N-VA en PP elkaar aanvallen over hun verleden stelt Pons dat "mijnheer Jambon tot een partij behoort die met de Duitse bezetter collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een xenofobe partij waarmee niemand zou moeten samenwerken". Volgens het Spaanse Europarlementslid is er "in België een probleem tussen Europese partijen en xenofobe en anti-Europese partijen, waarbij Carles Puigdemont niet meer dan een excuus is".

Hij is van oordeel dat Carles Puigdemont en de vier ministers van zijn regering niet naar het Belgische gerecht, maar naar het Vlaamse gerecht gestapt zijn. Gonzalez Pons wijst erop dat Puigdemont Frans spreekt, maar "een Vlaamse rechter wilde omdat hij hoopt dat er onder de nationalisten een rechter zou zijn die hem gunstig gezind zou zijn". 
92 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Van Laethem

  Woordvoerder Partido Popular: “Vlamingen willen onafhankelijkheid en hopen dus dat Catalaans proces succesvol is” : Kan men deze uitspraak veranderen AUB ? Vlaamse politici en volgelingen willen onafhankelijkheid niet Vlamingen. Wij Oost-vlamingen zijn Belgen . Het imago dat deze idiote de wever (sorry geen hoofdletters meer, heb er totaal geen respect voor) in het buitenland geeft is volledig verkeerd

 • LUC VAN DER VEKEN

  Alléé, de Catalanen gaan zich hier eens in Vlaanderen komen moeien! Wie zegt er dat elke Vlaming wil onafhankelijk zijn? Het is hier goed en de Walen misdoen mij niets en betalen zullen we toch moeten blijven doen al is het om de zakken van Vlaamse politici te vullen.

 • james vroman

  hoe meer ze over die Spanjaarden bezig zijn hoe minder tijd ze hebben om ons te pluimen en nieuwe taksen uit te vinden ...goede zaak .

 • Jonathan Verschraegen

  De Partido Popular is fascistisch, predikt haat en geweld en is enorm vergelijkbaar met het regime in Turkije. Ik boycot alvast alles wat Spaans is. Ooh en ter info, ik ben tegen splitsing of onafhankelijkheid, maar wel pro mensenrechten en ik was ooit pro democratie, totdat de harde realiteit keer op keer bewijst dat democratie een utopie is.

 • raymond van der craen

  Wij gunnen Antwerpen onafhankelijkheid. Bart for President dan zijn we van hem af!