Woord voor woord: politie Antwerpen geeft alle details vrij van incident in Borgerhout

Een screenshot uit het filmpje van een getuige. Een vrouwelijke bestuurster wordt aangehouden op de Turnhoutsebaan, omstanders keren zich tegen de politie.
RV Een screenshot uit het filmpje van een getuige. Een vrouwelijke bestuurster wordt aangehouden op de Turnhoutsebaan, omstanders keren zich tegen de politie.
Twee inspecteurs van het fietsteam bij de Antwerpse politie zijn vrijdagavond op de Turnhoutsebaan in Borgerhout belaagd door omstanders na de arrestatie van een vrouwelijke bestuurder. Nadat filmpjes verschenen op sociale media waarin getwijfeld werd aan het verhaal van de politie, hebben de agenten beslist een gedetailleerd relaas te geven over de feiten.

In de loop van de avond van 1 september vernam een van de fietsteams het signalement van een voertuig dat roekeloos rijgedrag vertoonde in de omgeving van de Simonsstraat. De informatie werd door de militairen aan de politie overgemaakt. De politieploegen op het terrein keken uit naar de opgegeven auto.

Onaangepaste rijstijl

Om 18.40 uur stond het team stil voor het rode verkeerslicht aan de Kerkstraat, op het kruispunt met de Turnhoutsebaan. Een zwarte wagen trok hun aandacht omdat de vrouwelijke bestuurder in het midden van het kruispunt uitstapte, kabaal maakte en opnieuw instapte. Het voertuig reed verder in de richting van de Singel. De bestuurster bleef luidkeels roepen en tieren. Ze vervolgde haar weg met een onaangepaste rijstijl.

Achtervolging met fiets

Het fietsteam zette meteen de achtervolging in. Omdat de inspecteurs vreesden dat de wagen betroken zou raken bij een zwaar ongeval, gezien het gevaarlijke rijgedrag van de bestuurder, werd meteen versterking gevraagd. De wagen reed over de bijzondere overrijdbare bedding en haalde de file langs links in. De bestuurder bleef over de bedding rijden tot het kruispunt met de Kroonstraat. Op de kruising van de Turnhoutsebaan met de Kroonstraat zagen de inspecteurs dat de bestuurster van de wagen het rode verkeerslicht negeerde. Hetzelfde deed de bestuurster op het kruispunt met de Eliaartsstraat. Omdat het voertuig versnelde, raakte het fietsteam de wagen even kwijt. Meteen daarna kwam de auto met hoge snelheid op hen af.

Respectloos geweld

De eerste inspecteur stapte van zijn fiets en plaatste die in het midden van de bijzonder overrijdbare berm. Ze maanden het voertuig aan om te stoppen, maar de bestuurster negeerde dat bevel. Meer zelfs, ze reed al zwalpend op de inspecteur af. De vrouw naderde met hoge snelheid en toonde geen enkele intentie om te vertragen of te stoppen. De inspecteur trok zijn wapen en richtte dat op de aanrijdende wagen. Gezien de situatie kon de inspecteur niet anders dan weg te springen. Op dat ogenblik week de bestuurster uit naar rechts en reed ze de Jaak Braeckeleerstraat in. Meteen daarna botste het voertuig tegen een metalen beugel en kwam het tot stilstand.

Het duo van de politie begaf zich met het dienstwapen in de hand naar het voertuig en ze sommeerden de inzittenden om de handen duidelijk zichtbaar te houden. Ze benadrukten hierbij dat ze van de politie zijn.

Het oog van de inspecteurs viel naast de vrouwelijke bestuurder ook nog op een vrouwelijke passagier vooraan en twee jonge meisjes die zonder veiligheidsgordel achteraan in de wagen zaten. De inspecteurs begeleidden de bestuurster bij het verlaten van de wagen en trachtten haar te handboeien. De dame begon luidkeels te roepen. Tegelijk werden de inspecteurs belaagd door verschillende omstaanders. De bestuurster maakte hiervan gebruik om een poging te ondernemen weg te vluchten. Ondanks dat de inspecteurs constant belaagd, bedreigd, bekogeld, gestampt en geslagen werden, slaagden ze er wel in om de dame bij hen te houden.

De betrokken dame probeerde de inspecteurs in de menigte te trekken bij haar poging om te ontkomen. Ze viel daarbij over een van de fietsen van het Orida-fietsteam. Ook de passagier die vooraan in de wagen zat, begon zich weerspannig te gedragen. Ze kon ontkomen omdat de omstanders in die mate het werk van de politie hinderden, en dat het niet langer veilig was om de vrouw koste wat kost te weerhouden. Tijdens de schermutselingen is gebruik gemaakt van pepperspray om agressievelingen op een afstand te houden. Wanneer de ploegen in bijstand uiteindelijk aankwamen, waren de agressors al verdwenen in de menigte.

De bestuurster werd overgebracht naar het dienstvoertuig van een patrouille in bijstand. De dame weigerde om haar veiligheidsgordel aan te doen. Ook tijdens het transport naar het kantoor aan de Noorderlaan, ontdeed de dame zich herhaaldelijk van haar veiligheidsgordel en weigerde ze elke vorm van medewerking. (lees verder onder de foto)

De vrouw naderde met hoge snelheid en toonde geen enkele intentie om te vertragen of te stoppen. De inspecteur trok zijn wapen en richtte dat op de wagen. Gezien de situatie kon de inspecteur niet anders dan weg te springen

Politieverslag
RV

Verwondingen inspecteurs

Een van de inspecteurs liep een arbeidsongeschiktheid van tenminste drie dagen op en dat ten gevolge van een harde trap ter hoogte van het kruis. Bovendien zijn er verschillende kneuzingen vastgesteld door slagen en projectielen die hij te incasseren kreeg. De inspecteur is zwaar aangeslagen door de blinde agressie waarvan hij en zijn collega het slachtoffer werden. Die laatste liep enkel wat blauwe plekken op en bleef met stramme spieren achter. Ook hij is zwaar onder de indruk van de feiten, maar kan aan het werk blijven.

Een van de inspecteurs liep een arbeidsongeschiktheid van tenminste drie dagen op. Bovendien zijn er verschillende kneuzingen vastgesteld door slagen die hij kreeg

Politieverslag

Schade aan materiaal

De exacte schade aan de fietsen moet nog opgemeten worden. Van een fiets is het zadel alleszins afgebroken ter hoogte van de zadelrails. De uniformen van de twee inspecteurs werden besmeurd door projectielen die in hun richting gegooid werden. Het gaat vermoedelijk om drankblikjes.

Verder onderzoek

Er wordt onderzoek verricht naar de beschikbaarheid van nuttige beelden van de incidenten. Die zullen bekeken worden om een goed beeld te kunnen maken van het incident. Voorlopig zijn er nog geen identificaties mogelijk van de aanstokers van het geweld.


80 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robin verfaille

  Politie wordt hier terug duidelijk gesteund door Nva,en meer dan terecht.Terwijl Spa en groen er alles aan doen om de politie leugenachtig te maken,duidelijk onterecht als je leest wat die 2 inspecteurs allemaal meemaakten.Dit ZOVEELSTE GEVAL v agressie tegen de polie moet STOPPEN en zwaar bestraft worden.

 • Jack Vanderveen

  Mag is raden? Of is dat op deze rol ook verboden?

 • Kevin Janssen

  Respect voor de mensen die dagelijks tussen dit uitschot dienen te werken...

 • Oswald De Sloovere

  Alle respect voor onze politie!

 • emilyeh

  Die doen wel heel erg hard hun best iets te willen verduidelijken. Beetje hulpeloze bedoening. Wie of wat proberen die nu in feite te bereiken? Het zal eerder 'verbergen' zijn vrees ik.