Woonwagenbewoners mogen nog week in Dour blijven

UNKNOWN
De groep van ongeveer 750 woonwagenbewoners die gisteren is neergestreken in Dour, heeft een overeenkomst gesloten met de eigenaar van het terrein, meldt burgemeester Carlo Di Antonio. Gisteren kreeg de groep nog het bevel om een weide in het West-Vlaamse Wingene te verlaten.

De zigeuners van de groep Vie et Lumière mogen van de gemeente op het terrein blijven staan tot woensdag 4 augustus, 15.00 uur. "Die toelating kan worden verlengd tot 8 augustus, als alle voorwaarden zijn vervuld en de evaluatie positief is", laat de burgemeester weten.

Voorwaarden
De gemeente voorziet leidingwater, waarvoor de zigeuners een factuur krijgen gepresenteerd. De woonwagenbewoners zullen ook de eigenaar van het terrein financieel vergoeden. Ze beloven daarnaast om de eigendommen van de omwonenden en de bedrijven in de regio te respecteren en de openbare orde niet te verstoren.

Gisteren liet de burgemeester van Dour nog optekenen dat de criminaliteit in zijn gemeente bij de vorige doortocht van de groep de hoogte inging. De groep verbindt zich er ook toe niet terug naar Dour te komen in 2011 en 2012. 

Iedereen content
De lokale politie is tevreden met het akkoord, en heeft een agent aangesteld om een permanente dialoog te verzorgen tussen de diensten van de gemeente en de woonwagenbewoners. "Het kamp zal ook regelmatig bezoek krijgen van een politiepatrouille, net als de reguliere wijken van Dour", zegt politiechef Patrice Vanderbeck.

"Het gemeentebestuur van Wingene heeft zich discriminerend opgesteld", reageert de opgetogen pastoor Michelet, die optreedt als vertegenwoordiger van de zigeuners. "In Dour zijn de mensen bereid om te overleggen en te onderhandelen, hoewel het eerste contact eerder ruw was." (belga/sam)