Woonwagenbewoners dienen klacht in tegen PS-schepen die zigeuners “parasietensoort” noemde

Benoît Hons
Benoît Hons Benoît Hons
De voorzitter van het Belgische comité van woonwagenbewoners heeft een klacht ingediend tegen schepen Benoît Hons van Neupré (Luik), voor het aanzetten tot haat. Dat maakt de advocaat van de voorzitter vandaag bekend.

De PS-schepen van Toerisme en Onderwijs werd tijdens een reis in Spanje beroofd en in een bericht op Facebook gaf hij zigeuners daarvan de schuld. Hij had het onder meer over "een parasietensoort die leeft van diefstal". RTL pikte het bericht op. 

Later legde Hons in een nieuw bericht uit dat hij en zijn vrouw door vrouwen "behorende tot de zigeunergemeenschap" waren benaderd om takjes rozemarijn te kopen. "We hebben hun aanbod meerdere malen afgewezen. Een kwartier later (..) stelde ik verbaasd vast dat mijn reistas (identiteitspapieren, bankkaart, bril en geld) verdwenen was". De schepen zegt dat hij het bericht schreef toen hij moe en geëmotioneerd was en bood zijn verontschuldigingen aan "bij iedereen die ik heb beledigd in hun identiteit, cultuur en levenswijze.”

Het Belgische comité van de woonwagenbewoners wil het daar echter niet bij laten. Voorzitter Etienne Charpentier, heeft een klacht ingediend bij het gerecht en bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. De voorzitter wijst op "de vervolgingen waarvan de leden van deze gemeenschap heel hun geschiedenis het slachtoffer zijn geweest, vooral onder het naziregime", aldus de advocaat van Charpentier, Jean-Marie Dermagne.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK SPRANGERS

  Nu ook uit de PS gezet !! De waarheid zeggen,euh waar leven die mensen van ??? dat is verboden !!

 • Lucien Switten

  Daar zijn ze tegenwoordig allemaal goed in hé, klacht neerleggen wegens zogezegd racisme. Er is voor zoiets altijd wel een luisterend oor te vinden bij bepaalde partijen die daarmee het VB een hak denken te kunnen zetten. Maar wat deze partijen vergeten, is dat zulke zaken in het verkeerde keelgat schieten bij de man in de straat!

 • Cram Laev

  men oogst wat men zaait

 • guido vermeyen

  Waar zigeuners neerstrijken heb je gegarandeerd meer criminaliteit....bekijk maar de misdaadcijfers...en aanhoudingen...die schepen heeft gelijk.

 • Filip Vanlaeken

  Maar verder mogen ze ook als groep even in de spiegel kjken : stukken grond inpalmen die niet van hun zijn, zonder akkoord, en ze achteraf achterlaten als een stort. Er is ook veel diefstal, geen vaste jobs etc. Gaan we weer struisvogelen en doen alsof het allemaal engeltjes zijn ?