Woonwagenbewoners blokkeren weg in Tubeke

Zo'n tweehonderd families van woonwagenbewoners, die zich geïnstalleerd hadden op een privéterrein in Sint-Renelde, een deelgemeente van het Waals-Brabantse Tubeke, hebben er vandaag een tijdje de rust verstoord. Dat zeggen de lokale politie en de eerste schepen van Tubeke. Ze uitten hun ongenoegen omdat ze geen water en elektriciteit hadden. Vanavond was alles weer normaal.

De groep woonwagenbewoners was zondagnamiddag in Sint-Renelde (Saintes) aangekomen. Hoewel ze hun komst niet hadden aangekondigd, waren ze volgens de eerste schepen van Tubeke, Pierre Pinte (MR), toch welkom. Ze moesten het terrein wel verlaten op 21 juli, omdat er op het terrein een evenement gepland is, zei hij maandag. Maar dinsdagmiddag blokkeerden de woonwagenbewoners tijdelijke enkele straten in Tubeke uit protest tegen het ontbreken van water en elektriciteit op het terrein.

"De verantwoordelijken van de gemeenschap waarmee we in contact stonden zijn in zekere zin door hun troepen voorbijgestoken", zegt eerste schepen Pinte. De schepen zegt dat er inmiddels een akkoord werd bereikt zodat de woonwagenbewoners op 23 juli het terrein verlaten. Energieleverancier ORES zorgde ervoor dat er dinsdagmiddag al elektriciteit was. "En binnenkort is er water", zegt de schepen.

"Binnen de 48 uur zullen we trouwens een vergadering organiseren opdat de groep volgend jaar kan terugkomen, maar dan in betere omstandigheden", klinkt het.