Woonverbod voor pedofielen op komst

UNKNOWN
Rechters zullen binnenkort een woonverbod kunnen opleggen aan zedendelinquenten. Dat staat in een wetsvoorstel van de meerderheidspartijen, zo staat vandaag in de Coreliokranten.

De Kamer buigt zich deze week over een wetsvoorstel van de zes meerderheidspartijen dat het mogelijk maakt om een woonverbod op te leggen aan pedofielen. Op dit ogenblik kan de rechter een zedendelinquent al verbieden bepaalde activiteiten uit te oefenen in de aanwezigheid van kinderen (zoals turn- of muziekles geven, red.), volgens het wetsvoorstel moet er ook een verbod opgelegd kunnen worden om "te wonen, te verblijven of zich te vertonen in een door de rechter aangewezen zone". Meestal is dat een (deel)gemeente.

"Uit de vele hoorzittingen die we met de bijzondere commissie seksueel misbruik organiseerden, bleek dat het draagvlak voor een woonverbod groot is", verduidelijkt hoofdindienster Carina Van Cauter (Open Vld). "De voortdurende nabijheid van de dader kan immers een ingrijpende impact hebben op het slachtoffer en de verwerking van de traumatische ervaring in de weg staan."