Woonproblematiek domineert Gents kopstukkendebat

In de nasleep van een VRT-reportage over schrijnende toestanden in de Bernadettewijk beantwoordt N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt (foto) de vraag om extra geld voor sociale woningen afwijzend. "De budgetten zijn verhoogd", klinkt het.
Wannes Nimmegeers In de nasleep van een VRT-reportage over schrijnende toestanden in de Bernadettewijk beantwoordt N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt (foto) de vraag om extra geld voor sociale woningen afwijzend. "De budgetten zijn verhoogd", klinkt het.
In Gent ging het gisterenavond in het kopstukkendebat, georganiseerd door de Arteveldehogeschool, vooral over het woonbeleid dat de voorbije legislaturen is gevoerd. In de nasleep van een VRT-reportage over schrijnende toestanden in de Bernadettewijk wijst N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt de vraag om extra geld voor sociale woningen af. "De budgetten zijn verhoogd", klinkt het.

"Dit krijgt niemand verkocht", geeft Rudy Coddens (sp.a) toe aan de moderator, geflankeerd door kartelpartner Elke Decruynaere (Groen) die de betwiste leefomstandigheden "vreselijk" vindt. De lijsttrekker van het rood-groene kartel herhaalt dat Vlaamse onderfinanciering voor moeilijkheden zorgt bij stedelijke sociale huisvestingsmaatschappijen, gecombineerd met huurachterstanden, een groot probleem bij WoninGent. 

De sp.a-lijsttrekker wijst op een inhaalbeweging in Gent die zich onder meer toont in de nieuwe Rabottorens of het sociale huisvestingsproject langs de Jubileumlaan. "Honderden mensen uit slechte huisvesting zijn verhuisd", klinkt het, "en de stad Gent heeft 17 miljoen euro bijgepast". Een mismatch tussen huurgelden, die Vlaams decretaal zijn bepaald, en de effectieve kost leidt tot budgettaire krapte. Coddens wil een aangepast Vlaams financieringsmodel. Hij krijgt daarin steun van coalitiepartner Open VLD. 

Doorgedreven renovatie

Mathias De Clercq wil een doorgedreven renovatie van sociale woningen en pleit voor een nieuw Vlaams systeem van huurpremies. Maar vooral oppositiepartij N-VA protesteert tegen de houding van het stadsbestuur. Lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt neemt het op voor partijgenoot en bevoegd minister Homans en kaatst de bal terug. "Hoeveel geld heeft Gent al gevraagd aan de Vlaamse regering? Bij mijn weten 0 euro." Dinsdag gaf het kabinet van Homans aan dat de voorbije legislatuur een budget van 122 miljoen euro is uitgetrokken voor de projecten van WoninGent. 

Van Bossuyt spreekt van wantoestanden en financieel wanbeheer bij de sociale huisvestingsmaatschappij. Ook Vlaams Belang herinnert zich dat problemen al jarenlang worden aangekaart in de Gentse gemeenteraad. CD&V begrijpt niet waarom het patrimonium van WoninGent niet beter is beheerd. "Een deel van de middelen moet gaan naar onderhoud, anders hebben we over dertig jaar ook problemen met de nieuwe blokken."
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • RONNY DE PETTER

  groen & rood waren toch op de hoogte in Gent van dit probleem of niet !

 • Jos Goris

  Zwaar onderuit gisteren in Terzake, vragen ontwijken en rond de pot draaien totaal geen verantwoordelijkheid vanwege Groen. Hopelijk gaan ze hier verder op door,onbekwame directie van deze huisvestingsmaatschappij!

 • Eric Van den Bergh

  Gent, met steun van de vrt, wilde dit probleem in de schoenen van NV-A/Homans schuiven, maar het kwam als een boemerang terug.

 • vanaeken jokke

  Jo Vandenberghe wat heeft NVA met de rotzooi van groen en SPA te maken.Gent krijgt 122 miljoen en groen en rood doen met dat geld niet wat ze moeten doen.Ze zijn al dezelfde als samusocial Brussel.De schande van België dat zijn de socialisten en groen van Gent.

 • Jan Boden

  De sociale woningen zijn in Gent blijkbaar nog rotter dan het roodgroen kartel.