Ga naar de mobiele website
^ Top

Woonlening dan toch voor volle 100 procent mogelijk?

ANP
Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) heeft met de verzekeraars en de banken een systeem bedacht waardoor een woonlening voor de volle koopsom weer mogelijk wordt. Vandaag zendt hij hierover een brief naar de ­Nationale Bank om formeel advies te vragen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

"Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen", zegt Tommelein. "Dat mag geen voorrecht zijn voor wie ­financiële steun van zijn familie krijgt."

De banken doen echter almaar moeilijker over leningen voor meer dan tachtig procent van de koopsom van een woning. Vanaf eind mei moeten ze op dat vlak zelfs nog een pak strenger worden. De Nationale Bank vreest namelijk dat de banken in problemen kunnen komen door een teveel aan riskante woonleningen. Daardoor wordt de beste rentevoet allen nog beschikbaar voor de happy few die een groot bedrag zelf kunnen investeren.

Toen dit in februari bekendraakte, sloeg de bouwsector alarm. Om daar iets aan te doen, heeft minister Bart Tommelein banken en verzekeraars samen aan tafel gebracht. Uiteindelijk hebben een aantal verzekeringsmaatschappijen gezegd dat ze mee in zee willen gaan door ­ofwel een kredietverzekering, ofwel een waarborg aan te bieden.

De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Bank: die zal moeten ­beslissen of de banken in dit systeem mogen stappen. Volgens de Confederatie Bouw zou het plan jaarlijks zowat 2.000 gezinnen kunnen helpen.
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • coen schipperen

  ik ben 32 jaar en heb samen met mijn vrouw twee huizen. Zonder problemen kunnen regelen bij de bank. Een paar jaar zwarte sneeuw zien ja, maar nu plukken we er de vruchten van.

 • Nino Brodelet

  Hier komt de volgende crisis aan !

 • venus delta

  De blauwen willen terug een nieuwe hypothecaire crisis

 • peter links

  Ik zie 1 ding, nml dat de huizen in mijn straat niet meer verkocht geraken. Heb ik spijt dat ik het mijne 3 jaar geleden gekocht heb want de prijzen gaan zakken nu want de huizen geraken gewoon niet meer verkocht.

 • Ronald V R

  Banken , notarissen en natuurlijk ook vadertje staat verdienen schatten met de aankoop van uw huis . Waarom moet dat zo'n hoge % zijn ? Als een burger deze manier van werken zou hanteren zou hij lid van de mafia zijn.

Meld een bug