Wooncrisis vluchtelingen erger met de dag

Foto ter illustratie.
Baert Marc Foto ter illustratie.
OCMW's signaleren dat het alsmaar moeilijker wordt om in een paar maanden tijd een woning te vinden voor erkende vluchtelingen. Dat schrijven De Standaard en Gazet van Antwerpen vandaag.

Burgerinitiatieven signaleerden deze zomer al dat ze meer noodsignalen krijgen van vrijwilligers die erkende vluchtelingen helpen te zoeken naar een huurwoning. Ondanks hun maandenlange inzet levert die zoektocht vaak niets op. Een bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en ­Gemeenten (VVSG) bij lokale besturen bevestigt nu dat de wooncrisis voor vluchtelingen dramatisch wordt.

OCMW's vangen heel wat asielzoekers in lokale opvanginitiatieven op. Zodra een asielzoeker als vluchteling wordt erkend, heeft hij twee maanden de tijd om de opvang te verlaten. Die termijn kan eventueel tweemaal met een maand worden verlengd. Maar die ­termijn van twee maanden is te beperkt, blijkt in de praktijk: 51% van de OCMW's zegt dat het tot vier maanden duurt voor een erkende vluchteling de lokale ­opvang kan verlaten. 45% zegt zelfs dat het gemiddeld vijf maanden duurt.

Discriminatie en xenofobie

Dat vluchtelingen afhankelijk zijn van een leefloon schrikt veel eigenaars af. Maar OCMW's zien ook discriminatie en xenofobie. "Wij vragen de federale overheid dat erkende vluchtelingen meer tijd krijgen om de lokale opvang te verlaten", zegt Nathalie Debast, woordvoerster van de VVSG. Daarnaast pleit de VVSG voor oplossingen op de private huurmarkt.
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liselotte Huylebroeck

  dat is logisch, indien een huis met 5 slaapkamers, garage en tuin voor hen maar 400€ waard is ... en wanneer alles vernield is, blijf je met de kosten zitten ... waarbij het gerecht hen nog eens alle voordeel geeft. Dus waarom zouden wij dan heel ons leven moeten werken en ook nog eens voor alles opdraaien ...

 • Ronny Biesen

  Mijn zus, een Belg en geen vluchteling, die ook al jaren werkt en belasting betaalt, wacht al 7 jaar op een woning. Doe daar eerst wat aan.

 • julien de meulder

  wanneer gaan ze onze mensen eens helpen die op straat leven is niet belangrijk genoeg waarschijnlijk

 • Rik Connaerdt

  Dit lijkt mij logisch te zijn: hoe meer vluchtelingen er naar hier komen, hoe meer woningen er nodig zijn. Hoe meer krotwoningen, hoe minder kan op een woning, krot of niet. Ach ja, het ligt natuurlijk weer bij de xenofobe huiseigenaar dat die asielzoekers geen huisvesting vinden. Wat dacht je?

 • Erik De Smet

  Het probleem van de vluchtelingen of asiel(geluk)zoekers moet men nu niet gaan doorschuiven naar de mensen die een woning verhuren. Het is normaal dat mensen hun eigendom waar ze heel hun leven voor gewerkt hebben, willen beschermen. Dat is geen xenofobie of discriminatie maar gezond verstand. Als leefloner krijg je nergens een lening bij de bank, daar waar het geld zit, en dit vanwege het verhoogd risico op onvoldoende waarborgen maar mensen moeten hun spaarpot wel op het spel zetten.Schandalig