Woningen in ons land op drie maanden tijd 7.000 euro duurder

BELGA
Woningen in ons land zijn op amper drie maanden tijd 2,7 procent duurder geworden, of zowat 7.000 euro voor een gemiddelde woning. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische notarissen. 

De gemiddelde prijs van een woonhuis in België bedroeg in het derde kwartaal 257.452 euro. Dat is 2,7 procent meer dan in het tweede kwartaal. "Behoorlijk veel op drie maanden tijd", zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van notaris.be.

De forse prijsstijging is het gevolg van de grote vraag naar woningen. "Het was een uitzonderlijke warme zomer, ook in het vastgoed", legt Van Opstal uit. Dat resulteert in een stijging met 5,4 procent meer vastgoedtransacties in vergelijking met een jaar eerder. "Dat is uitzonderlijk veel. Het gaat om het drukste derde trimester in tien jaar tijd".

Lage rente

De reden? Uit vrees voor een renteverhoging hopen veel mensen de lage rentevoeten die de banken nu aanbieden, vast te klikken. "Er is toch wat economische onzekerheid. Heel wat mensen beslisten daarom om nu hun eigen woning aan te kopen, nu de rentes nog laag zijn". Ook de lage werkloosheid zorgt dat er veel kopers op de vastgoedmarkt zijn.
Vrezen voor uit de pan swingende woningprijzen doet notaris Van Opstal niet. "Het aanbod aan woningen op de Belgische markt is erg groot". 

De notaris wijst ook op de langere termijn. Op vijf jaar tijd, tussen 2013 en 2018, zijn woningen 12,9 procent duurder geworden. In Vlaanderen bedroeg de prijsstijging 11,1 procent. “Op dit ogenblik kost een woonhuis in Vlaanderen gemiddeld 27.000 euro meer dan in 2013", klinkt het bij de notarissen. “Een stijging die al bij al redelijk is”, nuanceert Van Opstal de recente prijsopstoot.

En appartementen?

Opvallend: appartementen stegen in het derde trimester veel minder fors: 0,8 procent tot gemiddeld 220.925 euro. Het aanbod aan appartementen op de markt is erg groot, vandaar de stabiele prijs. Het is wel voor het eerst dat de kaap van gemiddeld 220.000 euro voor een appartement wordt doorbroken. In Vlaanderen bedroeg de stijging 1,5 procent tot 226.324 euro. Op vijf jaar tijd werden appartementen 9,5 procent duurder. 

Bekijk ook:
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Leugens!

 • herman de genst

  Je kan maar net zoveel krijgen dan wat men er wil voor geven , simpel .

 • Ben Strubbe

  De Belgische woningmarkt had niks te maken met de financiële crisis, danny verkest, doe wat moeite om je in te lezen. De Belgische huizenmarkt is fundamenteel gezond. En het aantal achterstallige hypotheekleningen is erg beperkt.

 • emiel hayen

  In Nederland stijgen de prijzen ook en door een tekort aan woningen is Belgisch Limburg weer erg in trek.

 • danny verkest

  Blijkbaar hebben ze niks geleerd uit de financiële crisis van 2009,het zakenvullen gaat gewoon weer verder als van ouds.Het is een kwestie van tijd voordat de etterbuil weer open barst.