Woning van Theo Francken vrijgegeven nadat hij poederbrief ontving en opende

Vertommen
Theo Francken, zijn vrouw en kinderen zaten vanmiddag vast in hun woning in Lubbeek, nadat hij in zijn bureau een brief opende met verdacht poeder in. Het medisch interventieplan was van kracht, maar niemand is onwel geworden. De brief zal verder onderzocht worden in een laboratorium. Intussen werd de woonst terug vrijgegeven. 

“De haat en het haatzaaien mogen nu wel stoppen. Het migratiedebat is een moeilijk debat, maar zo ver is het nog nooit gekomen”, aldus een bedrukte Francken aan Belga, op enkele uren van oudejaarsavond. “Hopelijk blijkt het vals alarm en niets gevaarlijks te zijn.”

De verdachte brief was naar het gemeentehuis van Lubbeek gestuurd, maar werd pas bij Francken thuis geopend. De politicus vond de gesloten envelop zelf, plaatste ze in twee plastic zakken over elkaar en zette ze buiten. 

De civiele bescherming die vanuit Brasschaat afzakte, verrichtte aan de woning van Francken een radioactiviteit meting en bekeek ook of er geen sprake was van vluchtige componenten. Daarna werd het poeder meegenomen naar het laboratorium voor chemische analyse van Defensie in Peutie om te bekijken wat het werkelijk was. “Francken reageerde trouwens heel goed en alert, hij belde de hulpdiensten en plaatste het goedje in een plastic zak”, klonk het bij de Leuvense brandweer die net geen twee uur ter plaatse was.

“De civiele bescherming heeft de brief en het poeder intussen meegenomen naar het laboratorium in Peutie, waar alles zal onderzocht worden”, zegt de korpschef nog. “Er is niemand onwel geworden zodat het vermoedelijk niet om iets gevaarlijks ging maar dat zal het onderzoek uitwijzen. Intussen proberen we te achterhalen wie de brief verzonden heeft.”

Vertommen

Niemand onwel

“Het gaat om een brief die deze voormiddag was aangekomen op het gemeentehuis en die meneer Francken heeft meegenomen naar huis en daar heeft geopend”, zegt commissaris Walter Vranckx van de politie Bierbeek/Boutersem/Holsbeek/Lubbeek. “Al de mensen die in aanraking zijn gekomen met de brief, zullen medisch onderzocht moeten worden. Het gaat dan om meneer Francken en zijn gezin, en de politiemensen die ter plaatse zijn gegaan maar ook om de mensen op het gemeentehuis die de brief aangeraakt hebben. We moeten nog nakijken om wie dat gaat.”

“Voorlopig is er niemand onwel geworden en vertoont niemand enige symptomen, dus we hopen dat het iets onschuldig was”, gaat de korpschef voort. “Natuurlijk zijn het Leuvense parket en de federale gerechtelijke politie ook op de hoogte gebracht en wordt er een onderzoek ingesteld naar de afzender.” 

Videoboodschap

Francken haalt in een videoboodschap op Facebook uit naar haatzaaiende collega’s en media. “Dit is niet prettig. Ik heb jonge kinderen, dit is er zwaar over. Men creëert haat, men beeldt mij af als nazisoldaat met het getrokken geweer, zoals Groen heeft gedaan, de jongeren van Groen en Ecolo. En dat gaat dan maar door en die denken dat ze zich alles mogen permitteren. Ze zaaien haat op die manier. En dan krijg je mensen die gek zijn en hele gekke dingen doen”, aldus Francken.

De voormalige staatssecretaris zegt dat hij op zijn kabinet ook al meermaals bommeldingen en poederbrieven kreeg. “Maar nog nooit thuis. Ik hoop dat dit een eenmalig feit is. Het is oudejaar (...), prettig is dit absoluut niet. Het feit dat mensen zo ver durven gaan toont aan dat er iets grondig mis is. Ik kan alleen hopen dat sommige collega’s, media, dokters en anderen eens heel diep nadenken over waar ze mee bezig zijn.” 

Dreigingsanalyse

Ook twee medewerkers waren vandaag aanwezig toen Francken de brief opende. Ook zij mochten de woning in Lubbeek niet verlaten. De brandweer kwam al snel ter plaatse met een chemische interventieploeg. Het crisiscentrum maakt volgens de Lubbeekse burgemeester een nieuwe dreigingsanalyse voor hem als individu.

Vertommen

Andere brief

Begin dit jaar had Francken ook al eens af te rekenen met een verdachte brief, toen met poeder en een kogel erin. Die kwam aan op zijn kabinet als toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, dat na enkele uren weer werd vrijgegeven.
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Van Praet

  Bart Hollevoet leg het maar anders uit!!! De Sint kan nog komen hoor!!!

 • Kurt Lannau

  Bedreigingen van welke aard kunnen niet, maar wat minder aandacht voor Theo Francken of liever genormaliseerde, zou ook helpen. In Vlaanderen blijven wij worstelen met extreem-rechts. Een hard migratiebeleid is niet per definitie extreem-rechts. Maar om in het centrum van Europa te liggen, hebben wij weinig inzicht in migratie en onnodige angst, alleen al omdat je op basis van angst foute beslissingen neemt.

 • Bart Hollevoet

  Het is erg toevallig dat die envelop plots bij Francken thuis opduikt, net op het moment dat de CEO van Child Focus laat weten dat zijn 'volgelingen' haar bedreigen met foltering en dood. En nog toevalliger dat hij geen interview kon geven, maar wel direct een kant en klare videoboodschap de wereld in kon sturen waarin 'links' het weer moet ontgelden.

 • jacques hillaert

  Triestig en totaal af te keuren , wat een wereld

 • Jan Van Rompaey

  Wie zoiets doet is een lafaard. Ga bij hem aankloppen, zeg hem uw waarheid, maar laat uw gezicht zien, lafaard !!