Wolk van stikstofdioxide trekt over oosten van België

Een wolk van stikstofdioxide afkomstig uit Geleen, vlakbij Maastricht in Nederland, is vanochtend het oosten van België binnengewaaid. De wolk heeft een lichtoranje kleur, en kan mogelijk irritaties aan de luchtwegen veroorzaken, maar vormt geen gevaar voor de bevolking of het milieu. Dat is vernomen bij het Crisiscentrum.
 
Een onbekende hoeveelheid stikstofdioxide ontsnapte door een lek in een salpeterzuurfabriek van DSM in Geleen. De Nederlandse autoriteiten waren niet ongerust omdat de wolk op grote hoogte hing. Vervolgens verplaatste de wolk zich richting België en rond 10 uur bevond ze zich boven de Baraque de Fraiture.
 
Onder alarmdrempel
Door het reliëf in België maakten de Belgische autoriteiten zich wel zorgen Er werd contact opgenomen met SOS Pollution, de autoriteiten van de provincies Limburg, Luik en Luxemburg, en met enkele burgemeesters.
 
Volgens het Crisiscentrum is er echter geen enkel gevaar. Uit de meetresultaten van SOS Pollution blijkt dat de concentratie stikstofdioxide ruim onder de alarmdrempel blijft. De wolk dreef verder naar de provincie Luxemburg. (belga/ka)