Witte smurrie op Antwerpse ring: alle rijstroken vrij, monsterfiles opgelost

De Roeck
De Antwerpse ring was ter hoogte van Deurne afgesloten in de richting van Gent, nadat een vrachtwagen er zijn lading verloor. De witte smurrie is calciumcarbonaat, gebruikt om papier te bleken. De vier rijstroken, de pechstrook én de oprit Deurne waren een tijdlang afgesloten.


Het ladingverlies gebeurde toen de vrachtwagen bruusk in de remmen moest omdat een personenwagen en een andere vrachtwagen met elkaar in aanrijding waren gekomen. "Ik reed net achter een vrachtwagen die plots hard moest remmen", zegt Wenda Keijzer, die het ongeval zag gebeuren.

"Die vrachtwagen was geladen met zakken verf. Hij heeft die verloren en de zakken zijn zowat geëxplodeerd. Er zat wat van de witte smurrie op mijn banden. Ik kon het er met een doekje zo afvegen. Ik vermoed dat het om waterverf gaat."

Marc De Roeck

Calciumcarbonaat

Uiteindelijk bleek het product calciumcarbonaat te zijn, een chemische stof die gebruikt wordt in de industrie, onder andere om papier te bleken. De stof is niet schadelijk voor de gezondheid.

De brandweer en civiele bescherming waren massaal ter plaatse om zo snel mogelijk de rijbaan weer vrij te geven, maar dat bleek niet evident. De civiele bescherming voerde eerst een proefsessie uit met stoomreiniging om uitharden van het product tegen te gaan.

Rond 16.30 kon één rijstrook worden vrijgegeven, om 17.45 waren er in totaal drie rijstroken vrij. Rond 19u waren alle rijstroken opnieuw beschikbaar.

Lees ook: Verkeer rond Antwerpen staat muurvast: zo rij je best om

Liefkenshoektunnel tolvrij

In de andere rijrichting stond bovendien een lange kijkfile die tot ver op de E17 reikt. Het Verkeerscentrum had het over "een erg uitzonderlijke situatie".

Achter het ladingverlies zat ook nog heel wat verkeer vast. De politie liet die voertuigen rechtsomkeer maken richting R2, maar ook dat verliep moeizaam aangezien vooral vrachtwagens moeite hadden met die manoeuvres.

De Roeck
De Roeck
De Roeck
De Roeck
Verkeerscentrum
De Roeck
Een lege Antwerpse ring in Deurne, kijkrichting Gent.
Verkeerscentrum Een lege Antwerpse ring in Deurne, kijkrichting Gent.69 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pedro Sabio

  Nick, ik ben blij voor jou dat jij met de fiets naar je werk kan, maar niet iedereen woont naast zijn werk en dat is heel dikwijls geen eigen keuze. Lachen met iemand die in de file staat zou ik persoonlijk nooit doen. Het is trouwens helemaal niet om mee te lachen.

 • Sara Vercauteren

  Nick heel fijn voor jou dat je alles met de fiets doet, maar ik zie mezelf nog niet 33km met de fiets naar Brussel rijden..

 • Danny Holdensrath

  En alle uitwegen zitten ook overvol, met dank aan 30 jaar verkeerd verkeersbeleid. Elke gemeente moddert wat aan en blokkeerd doorrijdend verkeer.

 • Dirk De Beuckelaer

  En ondertussen vinden ze het in de Wetstraat belangrijker om een zoo in de Kempen te sluiten. Terwijl onze wegen er nog altijd erbarmelijk bij liggen. Het verkeer en de massale chaos op onze wegen, wordt de ondergang van dit land. Het is hoog tijd voor een vakkundig beleid in de Wetstraat!

 • Steven Van Driessche

  Kan goed zijn Stan maar de lading van een camion mag zelfs bij bruusk remmen geen millimeter verschuiven bij wijze van spreken. Ofwel goederen niet goed vast ofwel verpakking van de goederen niet transport waardig. Dit had nooit mogen gebeuren zo simpel is het. Al gehoord van code 95?