Witte auto's minder vaak betrokken bij ongevallen

Zwarte auto's zijn veel vaker dan witte wagens bij ongevallen betrokken
UNKNOWN Zwarte auto's zijn veel vaker dan witte wagens bij ongevallen betrokken

Wie met een witte wagen rijdt, heeft minder kans om betrokken te raken bij een ongeval dan wie met een zwarte, grijze of rode wagen rijdt. Dat blijkt uit een Australische studie waarbij meer dan 850.000 ongevallen onder de loep werden genomen. Volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) moeten de resultaten met een korreltje zout genomen en is veiligheid in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Zwarte wagens
Uit de Australische studie blijkt dat witte voertuigen minder vaak opduiken in de ongevalstatistieken. Donkere kleuren blijken dan weer het "gevaarlijkst", gevolgd door rood. Zo hebben zwarte wagens 12 procent meer kans op een ongeval dan witte wagens, gevolgd door grijze (11 pct) , zilverkleurige (10 pct) en rode wagens (7 pct). Wanneer de zon opkomt of de schemering invalt, ligt het ongevalsrisico bij zwarte wagens liefst (47 pct) hoger dan bij witte auto's.

Er is ook een verband tussen de kleur van de wagen en de ernst van de ongevallen. Zo hebben grijze, zilverkleurige en rode auto's beduidend meer kans om bij een ernstig ongeval betrokken te raken.

Verkeersregels
Volgens het BIVV is het "goed om te weten dat de kleur van een wagen een invloed kan hebben op de veiligheid", maar toch moeten de resultaten van het Australische onderzoek "met een korreltje zout genomen worden". "Enerzijds beïnvloeden factoren zoals alcohol, snelheid, vermoeidheid, enz... het ongevalsrisico veel sterker dan de kleur van het voertuig. Anderzijds is de veiligheid nog altijd in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de bestuurder", luidt het.

"Kortom: liever iemand die zich achter het stuur van zijn zwarte wagens aan de verkeersregels houdt dan een wegpiraat in een wit voertuig! ", besluit het BIVV. (belga/gb)