Winter tegemoet met één kerncentrale

Kerncentrale van Doel
Photo News Kerncentrale van Doel
Tot eind november zal slechts één van de zeven Belgische kernreactoren actief zijn. Een gevolg van de problemen met betonrot. Electrabel maakt zich sterk dat tegen 31 december opnieuw vijf reactoren stroom produceren, maar waakhond FANC wil die data niet bevestigen.

Stevenen we af op een winter met het risico op black-outs, net als vijf jaar geleden? Geen kat ging daar tot nu toe van uit, ondanks de problemen met betonrot in de bijgebouwen van diverse reactoren. Een strategische reserve aanleggen vond minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) dan ook niet nodig. Maar sinds gisteren is de realiteit gewijzigd, nu blijkt dat de herstelwerken aan Tihange 3 achterlopen op schema en de heropening wordt uitgesteld van 30 september tot 1 maart 2019. 

"Netbeheerder Elia maakt een analyse. We volgen de situatie op de voet op", klinkt het bij Marghem. Volgens experts is er nog geen reden tot ongerustheid. "De interconnectiviteit met onze buurlanden is de jongste jaren verbeterd, waardoor we meer energie kunnen importeren. Pas als het in Frankrijk echt koud wordt, moet het afschakelplan mogelijk geactiveerd worden. 

Uiteraard kan meer import wel gepaard gaan met hogere prijzen", zegt specialist André Jurres, die de problemen een "zegen" noemt. "Jarenlang is er getalmd met het opbouwen van nieuwe capaciteit. Dit maakt de urgentie weer duidelijk."

Voorlopig is het sowieso te vroeg om de noodklokken te luiden. Electrabel gaat ervan uit dat tegen het einde van het jaar weer vijf centrales draaien (zie tabel). Maar de nucleaire waakhond FANC wil die data niet bevestigen. "Voor ons kan er pas heropgestart worden zodra is aangetoond dat de stabiliteit van de bijgebouwen gegarandeerd is."
366 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Jokke Vanaeken en Marc Baeyens, zowel deze regering als de vorige zijn schuldig. Maar er is vandaag maar 1 partij die twijfel blijft zaaien over de kernuitstap in 2025, die heeft de grootste verantwoordelijkheid voor het uitblijven van investeringen in elektriciteitsproductie.

 • james vroman

  Calvo en Co beslissen niet over de stroomtoevoer op dit moment ....

 • Marc Baeyens

  Calvo en Co zullen het hun kiezers kunnen uitleggen als de prijs van elektriciteit drastisch stijgt. Want hij wil nu een volledige kernuitstap zonder te beseffen wat de gevolgen zijn. Dat klinkt goed bij de bevolking natuurlijk ; op het eerste gezicht een schoner milieu. Maar de kleine man wordt in de steek gelaten ; hij zal het gelag betalen. Hypocriet en populist tot in de kist.

 • vanaeken jokke

  Alain Bibendum als ik iets wil veranderen zorg ik dat er eerst een vervanger is.Hier beslissen ze de kerncentrales te sluiten IN 2015 MAAR hebben geen vervanging van de 60 % KERNENERGIE.Een paar voetbalvelden zonnepanelen en wat windmolentjes dat de helft van de tijd niks op levert.

 • JAN krommentak

  En Calvo wijst naar de minister ? maar énkele maanden geleden pleitte hij nog voor een sluiting ?!