Winnie Mandela, ex-vrouw van Nelson Mandela, is overleden

Winnie Mandela
AFP Winnie Mandela
In Zuid-Afrika is Winnie Mandela, de ex-vrouw van wijlen Nelson Mandela, overleden. Ze werd 81, zo melden verschillende media. Over de oorzaak van haar overlijden is voorlopig niets bekend.

Nomzamo Zaniewe Winnifred Madikizela werd op 26 september 1936 in Bizana geboren. In 1957 ontmoette ze Nelson Mandela. Ze trouwden een jaar later.
Als echtgenote van Nelson Mandela en activiste was Winnie populair bij de aanhang van het ANC, die haar de "Moeder des Vaderlands" noemde. Maar even vaak werd Winnie Mandela afgeschilderd als een schandaaldiva en een frauduleuze bedriegster. Zo kreeg haar imago een zware deuk toen ze in 1991 werd veroordeeld voor haar aandeel in de foltering en dood van de 14-jarige Stompie Seipei. 

In april 1992 maakte Nelson Mandela bekend dat hij en Winnie uit elkaar gingen.

Winnie en Nelson Mandela in 1990
AFP Winnie en Nelson Mandela in 1990
Winnie en Nelson Mandela
Getty Images Winnie en Nelson Mandela
Winnie Mandela
REUTERS Winnie Mandela6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  rip een stichtend voorbeeld van de politieke wereld,van hoe het moet om je eigen zakken te vullen,het grote voorbeeld van west europa

 • Jef Denijs

  Geen stichtend voorbeeld in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Ik vrees dat er zelfs geen uur van nationale rouw zal volgen.

 • Hafi Bouu

  Top vrouw

 • Gust Goris

  Mag ik daar GEEN traan om laten?

 • Rik Wouters

  Corrupte en misdadige vrouw (denk maar aan Stompie). Misbruikte de naam Mandela. Nelson M distantieerde zich zo veel mogelijk van haar

Video