Winkeluitbater vraagt overvallers om later terug te komen. Ze luisteren

Didier vraagt de overvallers om later terug te keren.
RTL Info Didier vraagt de overvallers om later terug te keren.
De uitbater van een vapeshop in Montignies-sur-Sambre nabij Charleroi had zaterdag al snel in de smiezen dat de zes overvallers die voor zijn neus stonden niet al te snugger waren. De overvallers eisten geld, maar hij vroeg hen om aan het eind van de dag terug te komen, wanneer er meer in de kassa zou zitten.

Zaterdag omstreeks 15 uur wandelden zes overvallers de e-sigarettenwinkel van Didier binnen. Twee van hen tilden hun t-shirt op en toonden hun wapens. Ze begonnen meteen flesjes in hun zakken te stoppen. 

Didier slaagde erin om hen met pure bluf de deur uit te krijgen: “Ik heb hen duidelijk gezegd: ‘Je pleegt geen overval om 15 uur. Dat is alsof je om 5 uur ’s ochtends een krantenwinkel zou overvallen. Het is om 18.30 uur dat je me moet overvallen. Als je vanavond terugkomt, kan je 1.000 ballen buitmaken, of zelfs meer.” Het goedgelovige groepje zag wel wat in die redenering en wandelde braafjes naar buiten.

De man verwittigde vervolgens de politie. Die was ervan overtuigd dat de bende niet zou terugkeren. “Ik heb hen gezegd dat ik dacht van wel”, vertelt Didier. “Ik had de indruk dat het geen grote lichten waren”.

Bewakingsbeelden van de overvallers en Didier in zijn zaak.
RTL Info Bewakingsbeelden van de overvallers en Didier in zijn zaak.

En hij had gelijk. Al kwamen de overvallers aanvankelijk te vroeg terug. Aangezien de politie nog niet paraat stond, moest Didier tijd winnen: “Ik heb hen gezegd: jullie moeten je een horloge aanschaffen. 17.30 uur is geen 18.30 uur. Het is nog geen 18.30 uur. Vertrek. En ze zijn terug vertrokken.” Nadien keren de mannen terug: deze keer stonden de agenten wel paraat. Vijf overvallers gingen ervandoor, een zesde werd ter plekke opgepakt.

Vijf personen werden uiteindelijk gearresteerd. Een minderjarige werd in een gesloten instelling geplaatst. De overvallers riskeren meerdere jaren cel.

Didier beseft dat hij met zijn gebluf een groot risico heeft genomen: “Voor hetzelfde geld had ik in feite een kogel kunnen krijgen”, zegt hij. Uit vrees voor represailles laat hij nu extra bewakingscamera’s in zijn zaak installeren.
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis Van den broeck

  De politie gelooft nooit iets tot het gebeurd is !!! Wat een klucht weeral.

 • Claude Sanders

  1 overvaller van de 6 opgepakt, dan was de val door de politie opgezet toch niet zo spectaculair !!!! hoe is dit mogelijk ? en ja ik heb 42 jaar doorgebracht als lid bij de Publieke opsporingen en Private opsporingen en heb tijdens mijn loopbaan tal van vallen opgezet, doch dit is mij nooit overkomen,zielig voor de geloofwaardigheid van de politie.

 • Line Breemersch

  En de politie waren ook niet de grootste lichten.....

 • Peggie Van Audenhove

  De politie slaagt erin om 1. het verhaal niet te geloven 2. er niet op tijd te zijn op de afspraak 3. er nog 5 te laten lopen. Wie heeft deze man gebeld; de Kolderbrigade? Geen wonder dat die overvallers geloven dat alles kan, de politie komt toch niet. En zelfs al ze gearresteerd worden lopen ze dezelfde dag weer naar buiten door de draaideur..

 • Zjeppe Fierens

  De politie in eerste instantie te laat en nadien laten ze er nog 5 lopen...