Winkelmanager JD Sports riskeert jaar cel voor racistische uitlatingen

ANP
De manager van een winkel van sportkledingketen JD Sports die verdacht wordt van racistische uitlatingen, is vanochtend opgepakt en verhoord. Dat meldt het parket van Luik. De jonge vrouw riskeert tot een jaar cel en een boete.

De dame geeft de feiten toe, maar minimaliseert haar uitlatingen en zegt dat het om humor ging. Het parket geeft aan dat de toon die gebruikt werd, niets verandert aan de inbreuk.

De feiten speelden zich een tweetal weken geleden af in de winkel van JD Sports in Mediacité. Ze kwamen aan het licht na de verspreiding op sociale media. Het personeel van de winkel wordt telkens aan het einde van de werkdag gefouilleerd om zeker te zijn dat ze niets gestolen hebben. 

Deze keer vroeg de manager aan haar personeel om zich op te delen in drie groepen: "arabes" (Arabisch sprekend, red), "gwères" (term uit de rapwereld voor Europeaan, red.) en "macaques" (neerbuigende term voor zwarte, red.). Op sociale media circuleren beelden van de manager.

Sinds de publicatie van de video werden al zeker twee winkels van de keten geplunderd, een in Luik en een in Brussel. Het parket van Luik beklemtoont dat oproepen tot geweld eveneens strafbaar is. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Krista Thijs

  1jaar cel en boete voor racistische woorden versus 3 jaar eindejaarsplunderingen en vernielingen in brussel zonder veroordelingen,dat maakt mij woedend en mij niet alleen.

 • ANN LIMBOS

  ....Kijk naar mijn daden. Juist ja.....

 • danny janssens

  dat wordt dus weer niets effectief, dan inderdaad beter plunderen

 • Nema De Geest

  Hopelijk krijgt ze effectieve gevangenisstraf. Racisten horen niet thuis in dit land. Dat de ranzig racisme hieronder hier weer bergen sympathie krijgt toont aan hoe groot het probleem is. Het pamperen moet stoppen en mensen die racistische uitlatingen doen en mensen discrimineren moeten met alle middelen van de wet worden aangepakt, boetes en gevangenisstraffen. Gedaan met het gepamper van uitschot.

 • Johan Gert

  En hier is er plots snel een uitspraak. Maar bij relschoppers doet men geen moeite, tenzij ze rechts zijn