Winkeliers willen dieven zelf boetes geven

.
VTM Nieuws .
Het aantal winkeldiefstallen geverbaliseerd door de politie in ons land is in 2017 licht gedaald. In totaal werden 21.096 diefstallen vastgesteld. Dat is twee procent minder dan in 2016. Maar het werkelijke aantal ligt veel hoger, omdat vier op de tien zelfstandigen winkeldiefstallen niet aangeven. Winkeliers vragen dan ook dat ze dringend zelf mogen beboeten.

In 2017 verbaliseert de politie dagelijks bijna 60 winkeldieven. Steeds vaker gebeurt dat in kleine winkels en buurtsupermarkten. Uit cijfers van het NSZ blijkt dat uitbaters van winkels de dieven ook steeds vaker laten gaan. “Het feit waarom vier op de tien handelaars nooit aangifte doen van een winkeldiefstal is gewoon omdat het niet opbrengt”, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ. “Ze weten wanneer ze aangifte doen dat de politie er vaak niet bij komt. En als die komt, dan wordt het pv onmiddellijk geklasseerd.”

In de toekomst zou het mogelijk worden dat winkeliers zelf een boete kunnen geven. Een boete van 181 euro, als het van de winkeliers afhangt. Maar tot op vandaag komen het parket en de zelfstandigen daarover niet overeen en mag het nog niet. Het systeem is ook niet waterdicht want de dief moet zelf akkoord gaan met de boete die de winkelier oplegt.

Wachten op regeling

De winkeliers zijn het wachten beu en hopen dat er snel een fatsoenlijke regeling komt. Maar daarvoor is een protocolakkoord nodig over winkeldiefstal. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) zijn dat nog volop aan het uitwerken. De teksten moeten ook nog besproken worden met het college van procureurs-generaal. 
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wim CLAES

  als iedereen begint zelf sherif te spelen is het hek van de dam.nva droomt hier wel van ; alles naar de prive.

 • Dikke Van Aarschot

  Eigelijk hebben ze gelijk maar dan moet het geld gebruikt worden om alles goedkoper te maken want diefstal zit nu eenmaal in de prijjs inbegrepen dus betaald uiteindelijk de klant het en niet vde winkelier maar als ze nu die meer prijs eens gebruiken om security mensen te laten werken twee vliegen in 1 klap diefstal zal verminderen en de dief zal gesnapt worden plus werkgelegenheid

 • Merel De Groote

  Weer wat zwart geld voor die "arme" kleine zelfstandigen die onder de armoedegrens zitten volgens wat hun boekhoud(st)er opgeven.

 • Gino Denil

  Op voorwaarde dat het omgekeerde geldt als de winkelier je ten onrechte als dief behandelt. Dan krijg je 180 euro. Zijn ze dan nog akkoord.

 • Mathieu Peeters

  En wat gebeurt er dan met dat boetegeld? Zelf in hun eigen zakken steken en zo nog veel meer zwart geld bekomen zeker. Denkt dat soort niet verder na dan hunneus lang is, of moet ik zeggen niet verder dan het systeem eigen zakken eerst?