Windparken op zee morgen wellicht stil door stormweer

Illustratiebeeld, windpark op zee.
Photo News Illustratiebeeld, windpark op zee.
De windparken op zee zullen deze namiddag wegens het stormweer om veiligheidsredenen uitgeschakeld worden. Dat is de verwachting van hoogspanningsbeheerder Elia. Er dreigt bijgevolg tot 1.400 MW minder elektriciteit te worden geproduceerd, of de productie van bijna anderhalve kerncentrale.

De beheerder van het hoogspanningsnet verwacht morgen vooral tussen 15.45 en 19.45 uur minder productie als gevolg van het uitvallen van de windturbines op zee. Omdat het evenwicht tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet verzekerd moet zijn, betekent dat dat de marktpartijen - energiebedrijven zoals bijvoorbeeld Engie en Luminus - elders elektriciteit zullen moeten halen, bijvoorbeeld uit het buitenland. 

Elia verwacht niet dat dat problemen zal opleveren, aldus een woordvoerster. Elia beschikt bovendien over de nodige reserves.

Infrastructuur

De hoogspanningsbeheerder staat niet alleen in voor de marktwerking, maar ook voor de infrastructuur van het hoogspanningsnet. Elia is voorbereid en verwacht geen probleem met de lijnen of masten, aldus nog de woordvoerster. Vanaf windsnelheden van 140 km/u aan de kust of 120 km/u in het binnenland kondigt Elia een vooralarm aan, wat inhoudt dat de verschillende noodploegen zich moeten klaar houden. Maar dat zou morgen niet het geval zijn, is de verwachting. 

Vanaf windsnelheden van 160 km/u aan de kust en 140 km/u in het binnenland kondigt Elia een preventieve mobilisatie af, maar ook hier gaat Elia niet van uit. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • franky van damme

    Nu er een keer wind is?

  • Patrick De pauw

    Teveel wind en dan legt men die molens stil?wat voor nut hebben die als ze stil liggen?en stroom kopen in het buitenland hoe verklaar je zoiets?waarvoor dienen die dan?