Windenergieproductie piekte tijdens storm Dennis

Photonews
De storm Dennis die gisteren over ons land raasde, was goed voor een piek in de productie van windenergie. Maar liefst 30 procent van de totale energiemix was afkomstig van wind, zo maakte hoogspanningsnetbeheerder Elia maandag bekend. Dat is dubbel zo veel als gemiddeld.

Volgens het Belgian Offshore Platform kwam meer dan de helft van de Belgische windproductie zondag van de windmolens op zee. Bij de storm Ciara, die op 9 februari België aandeed, was een kwart van de energiemix afkomstig van windenergie. Omwille van zware windstoten werden windmolens toen soms even stilgelegd. 

Windenergie wint in België en Europa steeds meer aan belang - er komen nog altijd windmolens bij. Het voorbije jaar kwam de geproduceerde windenergie in ons land uit op 8 TWh, een absoluut record en een pak meer dan de 6,3 TWh in 2018. In Europa kwam er voor 15,4 GW aan windmolens bij, zo maakte WindEurope vandaag bekend. Vooral in Groot-Brittannië en in Spanje steeg het aantal productie-eenheden fors. Duitsland speelde lang een voortrekkersrol, maar hinkt nu achterop wat nieuwe installaties betreft. Volgens WindEurope is er meer nodig opdat de Europese Unie haar klimaatdoelstellingen haalt.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willem merken

  Dus voor de groen kinderen graag 1 storm per dag.

 • Annie Broeckx

  Dat is echt "fake news",want de molens zijn zo ingesteld dat ze afgesloten worden bij teveel wind om overbelasting te vermijden.

 • Frans Peeters

  Met al de bomen te kappen gaat er nog meer wind komen die niet getemperd word door bossen

 • Ludo Hermans

  De lagere energiefactuur zou voor de burger volgende week al duidelijk merkbaar zijn!