Wilmès legt uit waarom mondmaskers toch niet verplicht worden: “Geen epidemiologische reden om dat op te leggen”

Mensen met mondmaskers op de Meir in Antwerpen.
Klaas De Scheirder Mensen met mondmaskers op de Meir in Antwerpen.
Alle experten waren het erover eens: de mondmaskers moesten verplicht worden. En toch volgt de Nationale Veiligheidsraad niet. Op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad zei premier Sophie Wilmès (MR) dat de experts van de GEES hun mening aangepast hebben aan de huidige situatie. Epidemioloog Pierre Van Damme spreekt over een “gemiste kans”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nadat viroloog Marc Ranst en GEES-voorzitster Erika Vlieghe begin deze op het belang ervan hamerden, pleitten ook de vakbonden en handelsorganisaties ervoor om mondmaskers verplicht te maken in winkels. Toch worden ze niet verplicht.

“We hebben er met de experts over gesproken. Ze hebben beslist om dit nu niet te verplichten. Er is geen epidemiologische reden om dat aan de mensen te verklaren”, zegt Wilmès. “De situatie gaat beter dag na dag.” 

“De GEES-rapporten zullen beschikbaar zijn. De experten hebben hun mening aangepast aan de huidige epidemiologische situatie”, aldus Wilmès nog.

Wat zou er dan gebeuren bij een eventuele tweede piek van de epidemie? “Wat u vraagt aan de mensen om na te leven, moet verklaarbaar zijn”, aldus Wilmès. “We hebben de afgelopen maanden overleefd zonder verplichting om mondmaskers te dragen. De situatie blijft moeilijk, maar we willen de gelegenheid hebben als de situatie verslechtert iets te kunnen doen. Dan zal het waarschijnlijk verplicht worden. Mondmaskers blijven sterk aanbevolen”, benadrukt Wilmès.

De Crem: “Mondmasker blijft absoluut aanbevolen”

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zullen er geen nieuwe maatregelen komen zolang de reproductiefactor (dat is de mate waarin iemand die besmet is met het nieuwe coronavirus anderen besmet, red.) onder 1 blijft. “Als dat cijfer hoger dan 1 wordt, dan zal de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomen om te kijken welke maatregelen we zullen nemen”, aldus De Crem voor de VTM-camera’s. Hij herhaalde wel dat het dragen van een mondmasker absoluut aanbevolen blijft. De verplichting geldt ook nog altijd als men het openbaar vervoer neemt en voor marktkramers, klonk het.

“Mondmaskers blijven aanbevolen. Vandaag zijn de cijfers goed en de vraag is of je dan een verstrenging kan opleggen. We zijn overeen gekomen dat bij een minder gunstige evolutie nieuwe maatregelen zullen genomen worden”, zei minister van Economie en Consumenten Nathalie Muylle bij Radio 1.

Epidemioloog Pierre Van Damme
VTM Nieuws Epidemioloog Pierre Van Damme

We moeten het nu doen want dat gaat helpen om de cijfers laag te houden

Epidemioloog Pierre Van Damme over verplichten mondmaskers

Volgens epidemioloog Pierre Van Damme is wachten tot het aantal besmettingen weer stijgt “te laat”. “We geloven toch eerder in voorkomen dan genezen (...) We moeten het nu doen, want dat gaat helpen om de cijfers laag te houden.” Van Damme suggereert aan winkeliers en horeca-uitbaters om dan maar zelf stickers of acties op poten te zetten om het draagvlak voor het dragen van een mondmasker te vergroten.

Hij wijst er ook op dat de winkelbubbels (aantal personen waarmee men shopt) nu worden uitgebreid en mensen langer in de winkel zullen mogen blijven, waardoor dus ook het risico om besmet te raken vergroot. “Die maskers worden hoe langer hoe belangrijker als de drukte groter wordt, dat hebben we altijd gezegd. Als het virus aanwezig is, wordt een winkel gegarandeerd een brandhaard.” De epidemioloog wijst er nog op dat het gedrag van de bevolking “de epidemie maakt of kraakt”.

Ook liberale vakbond ontevreden

Ook de liberale vakbond ACLVB spreekt van een “gemiste kans”. “Als liberale vakbond zijn we niet blij dat het advies van de experts ter zake niet werd opgevolgd. Temeer omdat niet iedereen strikt de voorbije maanden de andere veiligheidsmaatregelen correct opvolgde en vaak de anderhalve meter afstand niet kon gerespecteerd worden. Wij hopen dan ook dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt”, meldt de vakbond.

De vakbond geeft toe dat de cijfers in dalende lijn zitten, “maar als beleidsmaker moet je ageren en niet altijd reageren of andere landen kopiëren”. “Er zijn voldoende signalen dat het virus niet weg is, kijk maar naar de recente tweede golf in Duitsland en Iran bijvoorbeeld.”

De vakbond zegt de mensen niet te willen straffen, “maar de veiligheid van het winkelpersoneel en andere klanten moeten we kunnen waarborgen”. “Het dragen van een mondmasker is ook voor het personeel een last, vooral nu de temperaturen beginnen te stijgen. Niet alle winkels zijn uitgerust met een systeem van klimatisatie, in bepaalde stockage ruimtes bemoeilijkt de drukkende hitte het werk. Dit in combinatie met het dragen van een mondmasker, bemoeilijkt vaak het ademen.”

De vakbond stelt daarom voor om werknemers extra betaalde pauzes toe te kennen. “Wanneer de temperaturen te hoog oplopen moeten winkelmedewerkers 2 maal daags 5 minuten de kans krijgen om letterlijk en figuurlijk eventjes op adem te komen. Als klant kan je na je winkelbeurt, je maskertje afzetten; het personeel kan dit niet.”

Dit blijft de verantwoordelijkheid van de burger en er is een duidelijke aanbeveling om een masker te dragen

CEO van Comeos Dominique Michel

Handelsfederatie Comeos kan zich wel vinden in de beslissing van de Veiligheidsraad om mondmaskers niet te verplichten in de winkels. “Dit blijft wel de verantwoordelijkheid van de burger en er is een duidelijke aanbeveling om een masker te dragen. Dat vinden we goed”, zegt CEO Dominique Michel. Comeos had vooral een probleem met de afdwingbaarheid van een mondmaskerverplichting.

“Indien de Veiligheidsraad mondmaskers verplicht zou hebben, dan wilden wij het afdwingen van die maatregel bij de politie terecht zien komen. Wij kunnen moeilijk aan ons personeel gaan vragen om te gaan controleren of iedereen wel een mondmasker draagt, dat is des te moeilijker nu iedereen de indruk heeft dat de situatie aan het verbeteren is. Wij willen niet zo’n bijkomende verplichting voor ons personeel. Maar de boodschap van de premier is duidelijk. Het dragen van een mondmasker wordt aanbevolen en zal wellicht verplicht worden in het geval van een tweede golf van het virus”, aldus Michel.

Lees ook: OVERZICHT. Dit heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist en dit betekent het voor u
87 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  Tot op heden is de regel nog steeds : minder dan anderhalve meter afstand = mondmasker dragen. Als men kan vaststellen dat op de videobeelden van de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad, dat zij die deze verplichting opleggen, dit zelf niet doen, stel ik me de vraag waar hun verantwoordelijkheidszin en geloofwaardigheid is. In de meeste laden ter wereld zijn maskers al zeer lang verplicht. En niemand is reeds gestorven wegens het dragen van een mondmasker...

 • PETER PERMENTIER

  Deze regering maakt het leven van de mensen zeer moeilijk door het niet verplichten van de mondmaskers, het maakt dat we een sterke preventive maatregel uitschakeld, het maakt dat er allerlei matrixen in de wereld worden gestuurd en het leven van de bevolking complexer maakt, er is meer controle nodig dus ook meer politie, we zitten nog dagelijks aan 100 besmettingen per dag is dat zo goed? Met mondmaskers zouden de mensen vrijer zijn van bewegen en zouden er meer festivals kunnen doorgaan

 • Roger Verbrugge

  Wat met de airco in de grootwarenhuizen? Maakt dat de kans op verspreiding van het virus niet groter? Aanbevelen helpt niet ! Zo veel burgerzin hebben de Belgen niet. De domheid regeert op alle niveau's.

 • Jan Schrauwen

  In deze volg ik de virologen, politiek maakt er al jaren een potje van, ze kunnen zelfs in deze tijden nog geen regering vormen. De druk op de experten moet groot zijn (experten hebben hun advies moeten aanpassen dat is duidelijk). Gebruik zal op termijn toch meer nodig zijn : wat in het najaar als de verkoudheden en griepjes opduiken wie gaat dan het risico nemen er geen te dragen want het kan ook Covid zijn. Wen de mensen er dus maar aan zoals in veel andere landen al meer ingeburgerd.

 • Lecocq Daniel

  In gesloten ruimten zoals winkels en openbaar vervoer zeker aangewezen. Maar vanmiddag zag ik een oudje moederziel alleen op de pier in Blankenberge met een mondmasker op. In plaats van zijn longen te vullen met gezonde zeelucht zat die arme man daar zijn eigen ademlucht te 'recycleren'. Hij zal niet sterven van COVID-19 maar wel van andere longaandoeningen.