Wilmès: "Begrotingstekort krimpt in drie jaar met bijna twee derde"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).
Volgens de laatste ramingen van de FOD BOSA (Beleid en Ondersteuning) over de begrotingsresultaten voor het jaar 2017 moet het nominaal tekort dit jaar zich situeren op 1,2 procent. Zo meldt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). 

Deze cijfers zijn aanzienlijk beter dan in de initiële begroting 2017, maar ook beter dan de bijgewerkte prognoses die deze zomer zijn gemaakt, merkt ze nog op in een mededeling.

"Toen de regering-Michel aantrad in 2014, bedroeg ons nominaal tekort 3,1 procent van het bbp. Vandaag wordt geschat dat het op 1,2 procent ligt in 2017. Het is dus duidelijk dat we in slechts drie jaar dit tekort met bijna twee derde zullen hebben verminderd. Omdat dit een raming is, moet dit uiteraard aan het eind van het jaar worden bevestigd", aldus Wilmès.

De minister maakt zich sterk dat deze nieuwe prognoses de argumenten van België versterken ten opzichte van de Europese Commissie: "Europa heeft altijd gekozen voor een uiterst 'voorzichtige' benadering bij hun begrotingsberekeningen die - en de feiten laten dat ook zien - de neiging hebben om stelselmatig ons tekort te overschatten. Uiteindelijk zien we dat onze resultaten beter zijn, dan verwacht door de Europese Commissie". 

Dit voorjaar raamde de Commissie het Belgische tekort voor dit jaar nog op 1,9 procent. Donderdag publiceert ze nieuwe prognoses. Intussen sprak ze ook de vrees uit dat de Belgische begroting voor volgend jaar de Europese normen zou kunnen overtreden. "We hebben de Commissie al een reeks argumenten toegezonden, na hun brief waarin een mogelijke afwijking van het begrotingspad werd aangegeven. Deze nieuwe prognoses versterken onze positie en we zullen ze overmaken aan Europa." 

Sophie Wilmès wijst er ook op dat de huidige cijfers stimulerend werken voor de verdere afname van de schuld, van 106,8 procent van het bbp in 2014 tot 102,2 procent in 2018. 




20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vanaeken jokke

  Nog een paar weken te gaan en dan ben ik er,dan de broeksriem aan halen.

 • Ronny Ooijen

  vanaeken jokke,het klopt wat je schrijft jokke.Alleen bedroeg de staatsschuld in 2014 wel degelijk 413 miljard euro.Vandaag bedraagt deze zonder de kosten voor de Oosterweel,gevechtsvliegtuigen en taxshift ruim 457 miljard euro.Ik betaal in euro's en niet in procenten.Vanwege slechte begrotingscijfers,krijgt deze regering opnieuw een tik op de vingers van Europa.Zeg eens,hoe bevalt je pensioen?Prima?Ok dan.

 • vanaeken jokke

  De Walen hebben nooit een begroting op orde gehad.EN DIE 106.8 % met de nodige lijken die nog een paar miljard extra gekost hebben kwamen wel degelijk van Elioke.

 • Etienne Boeckx

  En als jullie dit niet geloven starten wij een onderzoeks commissie op ! En dan maken wij u iets anders wijs !

 • Piet Flament

  Voor diploma rekenen in zelfde school gezeten als Van Overtveldt en Muyters ??