Wilmès begint Veiligheidsraad met een uitbrander, De Crem dreigt met boetes

Premier Wilmès begon haar persconferentie met een uitbrander voor wie deelneemt aan samenscholingen. Minister De Crem dreigt met boetes van 250 euro.
Photo News Premier Wilmès begon haar persconferentie met een uitbrander voor wie deelneemt aan samenscholingen. Minister De Crem dreigt met boetes van 250 euro.
Premier Sophie Wilmès (MR) heeft de persconferentie na de Veiligheidsraad afgetrapt met een uitbrander voor wie deelneemt aan samenscholingen. Daarmee verwees ze naar het feestje van afgelopen weekend op het Flageyplein in Brussel. “Dit roept woede en onbegrip op bij de bevolking”, zegt Wilmès. “We zijn nog niet klaar met het virus.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Premier Wilmès betreurt de samenscholingen die er waren op het Flageyplein. “Dit roept woede en onbegrip op bij de bevolking”, klinkt het. “Vooral dan bij zij die de maatregelen sinds het begin van de crisis nauw hebben opgevolgd. Ik ben mij ervan bewust dat voor sommigen de examens net gedaan zijn en dat voor anderen de zomer net begint. Weliswaar denken de jongeren die aanwezig waren dat ze veilig zijn voor Covid-19, maar dat is niet zo. Als u uzelf in gevaar brengt, brengt u ook anderen in gevaar”, zegt Wilmès.

“Er zijn steeds minder regels, maar ze moeten wel nageleefd worden”, benadrukt de premier. “We gaan over naar fase 4 vanaf 1 juli. De gouden regels blijven van kracht: respecteer de hygiëneregels, doe uw activiteiten buiten, neem voorzorgsmaatregelen bij mensen in de risicogroepen en respecteer de veiligheidsafstand.”

De Crem: “Boetes van 250 euro”

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) reageerde meteen na de Veiligheidsraad bij VTM Nieuws over de verwijzing naar het feestje op het Flageyplein. “Dit is een veroordeling”, zegt De Crem. “De vrije burgers hebben de regels aan hun laars gelapt. Dit is niet voor herhaling vatbaar.” 

“Er is ook een belangrijke rol voor de lokale besturen, naast de rol van de politie”, vervolgt De Crem. “Het gebeurde op het grondgebied van Elsene. Er zullen maatregelen genomen worden om het samenbrengen van mensen te verhinderen. Er is ook een oproep voor absolute burgerzin. Ze moeten beseffen dat het virus niet dood is. Er kunnen boetes uitgeschreven worden. Wie de wetgeving niet respecteert, riskeert men een boete van 250 euro. Die kunnen ook hoger liggen als het niet de eerste keer is.”

Lees ook:

Deze sectoren bloeden hard: “Geef ons een plan, voor het te laat is” (+)

INTERVIEW. Marc Van Ranst over laks gedrag, mondmaskers en gevreesde tweede golf: “Geen effect? Een minder sterke daling is óók een effect” (+)
108 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  Men "riskeert" een boete. Willekeur dus... Dit is even duidelijk als dat mondmaskers "sterk aangeraden" zijn. Waarom zijn onze beleidsmensen niet duidelijk? Houden ze dan graag de willekeur in stand?

 • Hugo Vernaillen

  Amaai wat zullen ze schrik hebben, veel met het vingertje wijzen maar niks doen. Alleen brave burgers die 16 man aan hun tafel hebben zullen beboet worden

 • Francois De Mol

  Wat een watjes, zijn dat de leider van het land ? en...Geen veiligheidsraad meer tijdens de zomer, corona is met verlof.

 • Jean Lazoore

  Rijke personen gaan eens goed lachen met een boete van 250 euro, dat is zakgeld voor die gasten of zelfs nog minder !

 • Alain Maes

  Ze moeten nageleefd worden heb ik gezegd anders een boete, wij hebben de macht , jullie niet( behalve tijdens de verkiezingen) daarna niet meer.