Willy Claes: “De Wever is hypocriet als hij zegt dat hij meerderheid wil in Vlaanderen”

Willy Claes.
BELGA Willy Claes.
"Een federale regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant is voor mij een mogelijkheid." Dat zei minister van Staat Willy Claes (sp.a) vanochtend op de RTBF-radio. "Bart De Wever is hypocriet als hij zegt dat hij een meerderheid wil in Vlaanderen, terwijl hij net geregeerd heeft met een regering die in Wallonië maar 25 procent van de bevolking vertegenwoordigde."

Minister van Staat, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes mocht in Matin Première op de RTBF zijn licht laten schijnen over de federale regeringsvorming, die aartsmoeilijk belooft te worden. Volgens de socialist is alles op het federale niveau "afhankelijk van de attitude van N-VA". Die partij verzet zich tegen eender welke regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant, en wil tegelijkertijd niet met Ecolo of PS regeren. 

"Hypocriet", vindt Claes, omdat de N-VA tot eind vorig jaar in een federale regering zat die maar 25 procent van de Franstalige bevolking vertegenwoordigde. "Voor mij is een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant een mogelijkheid", aldus de socialist.

Perfect verdedigbaar

Claes was al drie keer informateur in federale onderhandelingen. Hij vindt het belangrijk dat de koning met Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) nu twee politici heeft aangesteld "met veel ervaring en de nodige geloofwaardigheid, zowel politiek als in socio-economische milieus". Dat het paleis niet iemand van N-VA of PS, de twee grootste partijen in beide landsdelen, heeft aangesteld, is "perfect verdedigbaar". "Het paleis speelt het voorzichtig", zegt de minister van Staat daarover.

Ook de audiëntie van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op het paleis is verdedigbaar, vindt Claes, hoewel de extreemrechtse partij volgens hem "diep racistisch blijft, ook al doet ze er alles aan om het tegendeel te laten uitschijnen". "De koning moet iedereen ontvangen die een belangrijk deel van de bevolking vertegenwoordigt", aldus Claes. 
303 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Pollet

  Hier nog ene die u en ik veel geld heeft gekost en nu zijn eigen waarheid orakelt. Zelfs zijn eigen volgende generatie heeft het verprutst. Ik zou me schamen in zijn plaats.

 • Katrien Delie

  Mijnheer Claes , de vlaming is hopelijk toch niet vergeten in welk schandaal u betrokken was ? Ik vind het dan ook verre van gepast dat u nog de kans krijgt om over anderen te oordelen in de pers.

 • Chris Devlaeminck

  De Wever is helemaal niet hypocriet. Het gaat de Walen om de centen, om de transfers. Brussel en Wallonië zitten financieel in slechte papieren en hebben nog meer Vlaams geld nodig. Regeren met een Vlaamse minderheid geeft de Franstaligen een vrijgeleide om nog meer Vlaams geld over te hevelen. Dit konden ze de vorige regering niet met een Franstalige minderheid zonder PS en Ecolo. Die twee partijen laten regeren zonder Vlaamse meerderheid is een fiasco voor de Vlamingen.

 • Anthony van der Borght

  Dat is waar.. en denkt dat hij het is !!! Denk dat er nog zijn die er zo overdenken !!

 • emiel van rossem

  Als men wordt buiten gesmeten in een van 's werelds grootste organisaties vind ik het nogal hypocriet en ongepast commentaar te geven op iemand anders. Schaam u beste Willy Claes. Ik geloofde wel in U vroeger.