Willem Broos schuldig aan dubbele moord

BELGA
De volksjury heeft Willem Broos (74) deze namiddag schuldig bevonden aan de moorden op Maria Housen (75) en Peter Broos (46). De man uit Blankenberge bracht zijn echtgenote en hun zoon op 9 december 2012 met messteken om het leven. De verdediging had de voorbedachtheid betwist. Het hof en de jury hebben zich om 18.40 uur teruggetrokken om te beraadslagen over de strafmaat. In zijn laatste woord zei Willem Broos enkel dat hij heel veel spijt heeft

Op 26 november 2012 kreeg Peter Broos een ernstig verkeersongeval. Hij belandde in het ziekenhuis, waardoor zijn winkel een hele tijd zou moeten sluiten. Vader Willem Broos trof in de fruitwinkel en in een opslagplaats heel wat vervallen producten en andere rommel aan. Bovendien maakte de winkel al sinds 2009 verlies.

Op 8 december 2012 mocht Peter Broos het ziekenhuis verlaten. De volgende nacht ging zijn vader hem met twee messen te lijf. Het slachtoffer probeerde zich nog te verdedigen, maar kreeg bijna 20 messteken te verwerken. Wellicht kwam Maria Housen af op het kabaal in de slaapkamer van haar zoon. Ook zij werd met bijna 20 messteken van het leven beroofd.

Achteraf belde Willem Broos zelf de politie en legde hij volledige bekentenissen. Later beweerde de beschuldigde dat hij de feiten in een soort droom pleegde.

Openbaar aanklager vordert 27 jaar
Procureur-generaal Lode Vandaele heeft 27 jaar opsluiting gevorderd. Voor de openbaar aanklager speelt bij het bepalen van de strafmaat de bescherming van de maatschappij een grote rol. "Dat is vooral bij zware criminelen. Willem Broos kan niet tot die categorie gerekend worden." Volgens de psychiaters is hij in principe ook geen gevaar voor de maatschappij. "Het zou niet eerlijk zijn om hem nu als een doorgewinterde crimineel af te schilderen. De moorden waren een reactie op wat misging in de kruidenierszaak. Daarmee stond of viel alles in zijn leven."

Volgens de akte van beschuldiging beschikt Willem Broos nog over een blanco strafblad. "Maar een procureur kan ook fouten maken. Hij is in de jaren '70 al bij verstek veroordeeld geweest wegens afpersing." Lode Vandaele is dus terughoudend als het over de gevaarlijkheid van Broos gaat. "Ik ga niet zeggen dat we met Willem Broos op onze beide oren kunnen slapen. Ik ga alleszins niet met een gerust hart met hem onder hetzelfde dak slapen."

'Kannibaal'
De procureur-generaal verwees uitgebreid naar het karakter van de beschuldigde. Hij werd door de psychiaters als agressief en gevoelloos omschreven. "Zijn bijnaam was 'de kannibaal', zoals zijn idool Eddy Merckx. Maar Merckx was niet gelukkig met die bijnaam, hij kreeg hem juist omdat hij veel wedstrijden won. Willem Broos heeft die bijnaam ondertussen niet meer gestolen."

Gruwelijke feiten
Daarnaast wees het openbaar ministerie ook nog op de gruwel van de feiten. "Ze moeten verschrikkelijke pijn gevoeld hebben. Het zal niet de korte pijn geweest zijn, zoals Willem zegt." Volgens verschillende getuigen was de wil van de beschuldigde wet. "Blijkbaar hadden ze zijn wil niet nageleefd en zijn wet overtreden. Daarom zijn ze door Willem veroordeeld tot de doodstraf en standrechtelijk geëxecuteerd."

Tenslotte werd het gebrekkige schuldgevoel van Willem Broos aangehaald. Zo noemde hij zich maandag tijdens het verhoor zelfs het slachtoffer van de hele situatie. "Ik denk dat hij spijt heeft. Ik kan moeilijk geloven dat hij zijn vrouw en kind niet graag heeft gezien, maar wel op de verkeerde manier. Peter leefde in een vergulde kooi en kreeg nooit de kans om zijn vlerken deftig uit te slaan."

Verdediging ziet veel verzachtende omstandigheden

Meester Daphné Dumery zag heel wat verzachtende omstandigheden, onder andere de hoge leeftijd van haar cliënt. "Ik had de uitspraak niet verwacht, maar ik begrijp ze. We leggen ons bij uw beslissing neer", aldus meester Dumery.

Het gunstige strafregister is volgens de verdediging alleszins een verzachtende omstandigheid. Willem Broos weet zelf niet eens waarvoor hij ooit bij verstek werd veroordeeld. "Het was niet de gemakkelijkste mens, maar het was nooit zo erg dat er klacht is neergelegd." De beschuldigde werkte zijn hele leven keihard in zijn fruitwinkel. "Het is een kind van zijn tijd. Het is ook niet waar dat hij een gevoelloos man is. Zij hadden wél een warm gezin, dat hebben een aantal getuigen hier bevestigd."

Volgens meester Dumery was de beschuldigde op het moment van de steekpartij bevangen door angst. "Hij voelde de noodzaak om zijn gezin te beschermen. Achteraf heeft hij de politie verwittigd en heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen." Tenslotte ziet de verdediging, in tegenstelling tot het openbaar ministerie, ook de hoge leeftijd van Broos als een verzachtende omstandigheid. "Men zegt dan wel dat hij op 81 jaar kan vrijkomen. En dan naar een rust- en verzorgingstehuis, bijna van de ene naar de andere gevangenis. Het is een hele emotionele man die wel spijt heeft. Hij is zeker en vast geen gevaar voor de maatschappij."