Willem Broos 29 jaar achter tralies voor dubbele moord

BELGA
Het hof van assisen heeft Willem Broos (74) tot 29 jaar opsluiting veroordeeld voor de moorden op Maria Housen (75) en Peter Broos (46). De Blankenbergenaar bracht zijn echtgenote en hun zoon op 9 december 2012 met messteken om het leven. Het OM had 27 jaar gevorderd.

Op 26 november 2012 kreeg Peter Broos een ernstig verkeersongeval. Hij belandde in het ziekenhuis, waardoor zijn winkel het 'Super Fruitpaleis' een hele tijd zou moeten sluiten. Vader Willem Broos trof in de fruitwinkel en in een opslagplaats heel wat vervallen producten en andere rommel aan. Bovendien maakte de winkel al sinds 2009 verlies.

Op 8 december 2012 mocht Peter Broos het ziekenhuis verlaten. De volgende nacht ging zijn vader hem met twee messen te lijf. Het slachtoffer probeerde zich nog te verdedigen, maar kreeg bijna 20 messteken te verwerken. Wellicht kwam Maria Housen af op het kabaal in de slaapkamer van haar zoon. Ook zij werd met bijna 20 messteken van het leven beroofd.

Als in een droom
Achteraf belde Willem Broos zelf de politie en legde hij volledige bekentenissen af. Later beweerde de beschuldigde dat hij de feiten in een soort droom pleegde. Op basis van die wanhopige toestand betwistte de verdediging dat Broos de feiten met voorbedachten rade pleegde. Die redenering werd donderdagnamiddag al van tafel geveegd door de jury.

Bij het bepalen van de strafmaat hielden het hof en de jury rekening met een aantal verzachtende omstandigheden. Zo heeft Willem Broos zijn hele leven hard gewerkt en beschikte hij nog over een zo goed als blanco strafblad. Volgens de gerechtspsychiaters vormt hij in principe ook geen gevaar voor de maatschappij. Bovendien drukte Broos op de zitting zijn spijt uit.

Zeer ernstige misdaad
Anderzijds werd in de motivatie verwezen naar de ernst van de feiten. "Het opzettelijk doden van een medemens betreft een zeer ernstige misdaad en schokt de publieke opinie." Het is volgens het hof en de jury des te erger dat hij uitgerekend zijn enige zoon en echtgenote op dergelijke gruwelijke wijze van het leven beroofde. "Hij diende talrijke messteken toe en sneed hen de keel over. Dat getuigt van een groot misprijzen voor de fysische integriteit van de medemens."

Voorzitter Boudewijn Desmet sprak de beschuldigde nog kort toe. "Hoewel u thans 75 jaar bent, krijgt u toch nog een kans om uw laatste levensjaren in vrijheid door te brengen. Put hieruit moed en bezin u over wat u gedaan hebt."

In zijn pleidooi had Theo Deben, raadsman van de burgerlijke partijen, om een levenslange celstraf gevraagd. "Onze cliënten hadden daar ook op gehoopt, gelet op de gruwel van de feiten", reageerde zijn medepleitster Maay Sterckx. "Ze willen hem vooral niet meer kunnen tegengekomen. Het is wel positief dat de straf uiteindelijk hoger is dan de vordering. Verder is het een sereen proces geweest, waarbij we een heel volledig beeld hebben gekregen van de feiten en van meneer Broos."

Verzachtende omstandigheden
Heel wat door de verdediging opgeworpen verzachtende omstandigheden werden gevolgd door het hof en de jury. Toch viel de straf hoger uit dan de vordering. "Het blijft natuurlijk een dubbele moord. Mijn cliënt had zich ingesteld op levenslang", aldus meester Daphné Dumery. "Momenteel is hij zeer emotioneel. Dit proces en alle getuigenissen over hem hebben bij hem heel veel losgemaakt."


BELGA

Hoewel u nu 75 jaar bent, krijgt u toch nog een kans om uw laatste levensjaren in vrijheid door te brengen. Put hieruit moed en bezin u over wat u gedaan hebt

Voorzitter Boudewijn Desmet