Wilfried Vandaele (N-VA): “Uitspraak Jambon was niet meer dan een boutade, het moet niet wetenschappelijk correct zijn”

N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele: “Mevrouw Rutten zal dit ook al wel eens overkomen zijn, op een politieke bijeenkomst, voor de eigen achterban in het vuur van de discussie.”
BELGA N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele: “Mevrouw Rutten zal dit ook al wel eens overkomen zijn, op een politieke bijeenkomst, voor de eigen achterban in het vuur van de discussie.”
De uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over een familie asielzoekers die “meteen een huis kon kopen" van achterstallig kindergeld, blijven de gemoederen verhitten, zeker bij coalitiepartner Open Vld. N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele sust: volgens hem is het “beeld" dat Jambon gebruikte “niet meer dan een boutade”. “Dan gebruik je wel eens iets als beeld dat moet blijven plakken, en dat moet niet wetenschappelijk correct zijn”, aldus Vandaele vanochtend op Radio 1.

Jambon kwam dit weekend onder vuur te liggen voor zijn uitspraken op twee lezingen. De minister-president ging daar in op het voornemen van de Vlaamse regering om de regeling af te schaffen waarbij asielzoekers na de eventuele erkenning van hun aanvraag retro-actief het kindergeld gestort krijgen voor de hele duur van de asielprocedure.

Jambon gebruikte daarbij het voorbeeld van “een verhaal” dat hij gehoord had waarbij een familie asielzoekers met dat achterstallige geld “meteen een huis had kunnen kopen”. Zijn woordvoerder gaf later toe dat dat geval niet was onderzocht, en het dus ook niet zeker is dat het ook echt is voorgekomen.

“Iedereen gaat wel eens kort door de bocht”

Maar dat hoeft ook niet, vindt Vandaele. “Iedereen weet dat als je een lezing houdt voor de eigen achterban, je wel eens kort door de bocht gaat om een beeld te gebruiken. Dat doet iedereen wel eens in de beslotenheid van zo’n vergadering”, aldus N-VA-fractieleider in het Vlaams parlement Wilfried Vandaele.

“Het voorbeeld is tijdens de regeringsonderhandelingen op tafel gekomen, iemand heeft dat daar als een boutade gebruikt, en daar greep Jambon naar terug. Dan gebruik je wel eens iets als beeld dat moet blijven plakken. Het moet niet wetenschappelijk correct zijn in dat soort toespraken, in dat soort lezingen, iedereen weet wel wat er bedoeld wordt.”

"Begrijp uitval Rutten niet”

Vandaele is dan ook niet opgezet met de kritiek van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Die had het gisteren over een “flauw doorslagje van een extreem-rechts broodjeaapverhaal over huizen van migranten. Dat zijn verzonnen verhalen die in xenofobe tijden goed klinken en lustig voor waar worden rondverteld, maar die fout zijn en schaden.”

Maximaal 87.000 euro

“Ik begrijp die uitval niet”, zegt Vandaele. “Het zijn sterke woorden die niet nodig zijn in tijden van vrede op aarde. Maar ook mevrouw Rutten zal dit al eens overkomen zijn, op een politieke bijeenkomst, voor de eigen achterban in het vuur van de discussie.”

Volgens berekeningen van de Gezinsbond kunnen gezinnen retroactief tot vijf jaar kindergeld terugkrijgen, en kan een gezin met vijf kinderen maximaal 87.375 euro krijgen. Om aan de kostprijs voor een gemiddelde woning in ons land te komen, dat is 260.000 euro, zou een gezin asielzoekers zeker 14 kinderen moeten hebben, klonk het gisteren.

Of de hele discussie gevolgen heeft voor de Vlaamse regering? “We hebben een lijvig regeerakkoord, het is in elk geval mijn bedoeling daar zo veel mogelijk van uit te voeren. Met de drie regeringspartijen moeten we daar aan werken, Vlaams Belang is daar bij mijn weten overigens niet bij. Maar er zit duidelijk wat spanning op door de federale onderhandelingen.”

Of paars-geel door de spanningen nu zeker dood en begraven is, wil Vandaele niet zeggen. “Dat laat ik over aan de mensen die bezig zijn met de federale onderhandelingen”, zegt hij. Hij wijst wel op een vertrouwensbreuk nadat op Vlaams niveau afspraken gemaakt werden over samenwerkingen op het federaal niveau.

Jan Jambon en Gwendolyn Rutten.
Belga / Photo News Jan Jambon en Gwendolyn Rutten.109 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ETIENNE BOECKX

  Nog zo een uitspraak alla N-VA het moet niet wetenschappelijk onderbouwd of gefundeerd zijn ! Hahahaha stop ik kom niet meer bij ! Natuurlijk is dat zo want geen enkel beloften sedert 2009 gedaan door de N-VA is nadat zij deel uitmaken van een regering uitgevoerd. Zij hebben hun naar de top gewerkt via leugens en bedrog naar de kiezers.

 • Ronald Van Beneden

  Het is juist wel wetenschappelijk correct. Jammer genoeg voor eigen volk die eerst jaren moeten werken om de eerste 20%bijeen te harken alvorens een lening te kunnen afsluiten bij de bank.Dus (beste) politici zit niet te liegen om uw vel te redden. Blijkbaar bezitten ze geen voeling meer met de realiteit. Als Belg en gehandicapt mag je nu 16j wachten op een zorgbudget.

 • Victor Dieltjens

  Die uitval van Rutten is een reden om haar in te dekken, waarom open VLD met paars groen wil gaan niet meer of minder zo heb ik het graag 2024 open VLD onder de kiesdrempel V. Dieltjens

 • Jan peeters

  Jan Boden, als NVA in de regering zat, kwam het ook door hen, NVA zegt altijd dat iedereen in de regering verantwoordelijk is, tot ze zelf uit de regering gaan vluchten wegens sjoemelen. Jambon verspreidt dat fake news heel bewust, dan is de schade al aangericht, daarna is het zo niet bedoeld. jantje, kijk maar eens na hoe dikwijls de NVA heeft moeten zeggen dat het zo niet bedoeld was, dàt is hun strategie, leugens verspreiden, daarna was het zo niet bedoeld, degoutant, zeker voor een MP.

 • Jan Boden

  Ooijen, die regeling kwam er niet door de N-VA, kijk het maar na.