Wildplassers leveren Gent al 25.000 euro op: "Het ligt aan de mentaliteit"

belga
De Gentse Feesten hebben zondag 110.000 bezoekers gelokt, of 10 procent meer dan dezelfde dag vorig jaar. "Na drie dagen hebben we wel al meer GAS-boetes uitgeschreven voor wildplassen dan vorig jaar na vijf dagen", zegt feestenburgemeester Christophe Peeters. De GAS-boetes leveren de stad al 25.000 euro op.

Bij het jaarlijkse vuurwerk aan Portus Ganda werden gisteravond 25.000 bezoekers geteld. "Dat is ook tien procent meer dan vorig jaar. De Lijn vervoerde op de derde dag van de Gentse Feesten 35.543 reizigers, 43 procent meer dan vorig jaar en de beste eerste zondag van de laatste jaren. De Lijn vervoerde dit jaar in de eerste drie dagen van de Gentse Feesten evenveel reizigers als vorig jaar in de eerste vijf dagen", zegt Peeters.

Voor de Gentse lokale politie was het opnieuw "vrij rustig", zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. "We hebben zes vechtpartijen in de kiem gesmoord. Er werden tien bestuurlijke aanhoudingen verricht, waarvan vier voor openbare dronkenschap en zes voor het verstoren van de openbare orde. Wildplassen blijft een probleem met zondag 31 GAS-boetes, waarvan 25 in de feestzone." De 205 GAS-boetes op drie dagen tijd leveren de stad, aan 120 euro de plas, in totaal al bijna 25.000 euro op.

Het stadsbestuur hoopt op een mentaliteitswijziging. "Na drie dagen hebben we al meer GAS-boetes uitgeschreven dan vorig jaar na vijf dagen. Dat brengt behoorlijk op aan de stad maar dat is eigenlijk niet de bedoeling", zegt feestenburgemeester Peeters, ook schepen van Financiën in Gent.

Gisteren werd er nog een toiletcontainer bijgeplaatst aan het Grootkanonplein. "Het zijn vaak de verborgen hoekjes waar de wildplassers betrapt worden, zoals in de buurt van de Vlasmarkt. We hebben ook al veel plaszuilen geplaatst op de uitvalswegen en langs het traject naar het station, de zogenaamde uitloopzones. Maar het ligt niet aan de capaciteit, maar aan de mentaliteit. Alle publieke toiletten zijn gratis, maar er zijn mensen die letterlijk en figuurlijk de uil uithangen", zegt Peeters. Drie procent van de wildplassers zijn vrouwen, zo blijkt uit cijfers van de lokale politie.
23 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Glenn Vander Auwera

  Sven Govers: nog nooit naar de Gentse Feesten geweest zeker? De openbare wc's zijn al jaren gratis voor zowel mannen als vrouwen...

 • Sven Govers

  Nu nog voldoende gratis wc cabines.. oei gratis.. dat zal moeilijk zijn, daar anders kans op minder inkomsten.. ;)

 • Mondeeke

  In plaats van een oplos

 • Anthony van der Borght

  Iedereen weet dat het niet mag.. het is overal zo.. allemaal boetes en geld voor de staat.

 • Joe Louis

  Ik ben in België geboren juist na den oorlog. ( erger nog wel in borgerrokko ). Nu woon ik sinds 15 jaar in een ander land. Als men me hier vraagt naar mijn roots dan ben ik BESCHAAMD om te zeggen BELGIË. zover zijn we.