Wijting is 'Vis van het Jaar'

Wijting
rv Wijting
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de wijting gekozen tot 'Vis van het Jaar 2019'. De zilverkleurige vis is familie van de kabeljauw en kan 20 tot 70 centimeter groot worden. Wijting is geen populaire soort en vissers gaan er niet bewust naar op zoek. Toch wordt de vis vaak opgehaald in de Noordzee, de Keltische Zee en het oostelijk Engels Kanaal.

Slechts 5 procent van de Belgische gezinnen kocht wijting in 2018. Nochtans heeft de soort heel wat troeven volgens VLAM. De relatief goedkope vis is bijvoorbeeld wel een klassieker in de Franse keuken.

VLAM zal de wijting dit jaar promoten met receptenfolders en promotiecampagnes. Er komt ook een mediacampagne en een horeca-wedstrijd om 'Viskok van het jaar 2020' te worden. 

Het is de 31ste keer dat VLAM samen met de visserijsector een 'Vis van het Jaar' kiest. Het is al de derde keer dat die eer te beurt valt aan de wijting. Vorig jaar werd de zeeduivel nog voor de tweede keer tot 'Vis van het Jaar' gekozen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Dus eigenlijk een overschot dat toevallig in de netten belandt.

 • guido vermeyen

  wijting is een vetarme vis, en wordt veel gebruikt als droogvis....

 • Modest Bonvivant

  Zinloos om de wijting als vis van het jaar te kiezen. Zoals ze zelf zeggen er is weinig aanbod, en als er op gevist wordt is het voor de verwerking. Gewone mensen eten geen wijting omwille van de graten en omwille van de smakeloosheid. Waarom niet eens kiezen voor de zonnevis, lekker, goedkoop en er is aanvoer !

 • Anton Verbeke

  is zowat de moeilijkste vis om te kopen.Vorig jaar ettelijke keren geprobeerd maar nooit geen gevonden . Niet in de vismijn noch in de viswinkels .

 • Frans Peeters

  Is dit om de prijs van deze vis op te krikken, het is wel de vis met het minste smaak