Wielrenner (54) gereanimeerd tijdens Ronde van Vlaanderen voor liefhebbers

VTM NIEUWS
Op de Muur van Geraardsbergen hebben hulpverleners vandaag tijdens de Ronde van Vlaanderen voor liefhebbers een wielrenner (54) moeten reanimeren. De man kreeg door de zware inspanning wellicht een hartstilstand. Hij werd naar het ziekenhuis in Geraardsbergen gebracht. Zowat 16.000 Flandriens van over de hele wereld reden hun eigen Ronde van Vlaanderen. In totaal starten 63 nationaliteiten uit alle windstreken. 

“Bovenop de Muur is de man onwel geworden”, zegt Gert Van Goolen, woordvoerder van We Ride Flanders. “Hij is zelf van de fiets gestapt en gaan zitten, maar verderop dan toch ineen gezakt. Gelukkig hebben we bovenop de Muur een Rode Kruis-post en ook de MUG is ter plaatse gekomen. Ze hebben de man -een vijftiger- kunnen reanimeren. Hij is intussen geopereerd en stelt het goed”, zegt Van Goolen. “Zijn vrouw heeft ons ook laten weten dat ze heel blij is met de snelle interventie.”

63 nationaliteiten

De dapperste cyclisten vertrokken om 7 uur in Antwerpen en reden het volledige parcours van de profs. In totaal 4.450 fietsers kozen voor die langste afstand: 229 kilometer. De meerderheid - 5.270 renners - ging dit jaar voor de 139 kilometer, bijna 4.030 fietsers reden de 174 kilometer en nog eens 2.150 deelnemers kozen de kortste tocht van 74 kilometer. Er stonden zowat 1.100 vrouwen, verdeeld over de diverse afstanden, aan de start.

De heroïek van de Ronde en de Vlaamse koersen trekt fietsfanaten uit alle windstreken aan. Er reden dit jaar 63 nationaliteiten rond: 42 procent waren Belgen, gevolgd door ruim 2.800 Nederlanders, 1.800 Britten en 1.300 Fransen. Maar liefst 184 inwoners uit de Verenigde Staten maakten de verre verplaatsing om “hun” Ronde te rijden. Ook 68 Australiërs en 23 Nieuw-Zeelanders ruilden Down Under voor Vlaanderen.

Uit Zuid-Afrika zakte een delegatie van 20 dapperen af naar Oudenaarde. Maar ook enkelingen uit Hongkong, Taiwan, Niger, Nepal, Mozambique, India en Bermuda kwamen aan de start. Voor het zevende jaar op rij werd het totaal aantal deelnemers aan het evenement gelimiteerd tot 16.000 en waren de startbewijzen weken op voorhand de deur uit.

BELGAPLUS

Rond half zes was ruim drie kwart van de deelnemers over de streep gekomen. De hele dag verliep bijna zonder incidenten, buiten de reanimatie op de Muur. Daarnaast moest het Rode Kruis tussenkomen voor diverse schaafwonden na de klassieke valpartijen. “Voor het overige is deze editie zeer rustig en vlot verlopen, nog meer dan de voorbije jaren. Daar heeft het droge weer natuurlijk ook mee te maken. Rijden over natte of droge kasseien is een wereld van verschil. Ook de spreiding over de verschillende afstanden verliep bijzonder vlot, maar ook daar had het weer natuurlijk ook weer zijn aandeel in.”

Ook de reacties van de renners nadien en de sfeer langs het parcours zaten goed. “Als het parcours voor de profs volgend jaar geen grote wijzigingen ondergaat, zal er ook voor wat ons betreft niet veel veranderen”, besluit Van Goolen.

Minder auto’s getakeld

Wel heeft de politie van Antwerpen al 169 voertuigen laten takelen die zich op het parcours bevonden. In een tweet waarschuwt de politie dat om middernacht ook de voertuigen verwijderd zullen worden die op de Scheldekaaien, achter de waterkeringsmuur, geparkeerd staan.

Vorig jaar werden meer dan driehonderd voertuigen weggetakeld. “Het ziet er gelukkig niet naar uit dat het er dit jaar opnieuw zoveel zullen worden”, zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. 

Bekijk ook:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rik Lameyze

    Als je van mensen met een oranje hesje met organisatie op, blijven beweren dat het parcours voor de wieler toeristen verkeerd vrij is. Ben je niet goed bezig. En als een vrouwelijke collega af komt en iedereen aan de nadar weg jaagt en een mindervalide die probeerde terug te keren uit kavert. Dan is dat een heel mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Een schande.

  • carlos de picker

    Wielertoerisme is een mooie sport. Wel opletten om niet ongetraind zware inspanningen te doen. Velen starten aan de Ronde zonder deftige, of zelfs enige voorbereiding en dat is gevaarlijk. Het is een niet te onderschatten uitdaging. Hierbij zeg ik niet dat de man in kwestie onvoorbereid was, enkel dat velen dat niet zijn. Veel beterschap aan deze onfortuinlijke wielerliefhebber.

  • Noella Vancompernolle

    Veel beterschap aan de onfortuinlijke wielrenner. Mag het een troost zijn dat hij gepromoveerd is van wielertoerist naar wielrenner.