Wie zorgpremie niet tijdig betaalt, riskeert niet langer schorsing

belga
Wie de jaarlijkse zorgpremie van 50 euro te laat betaalt, riskeert momenteel nog gestraft te worden op het moment dat hij zelf zorgbehoevend wordt. Dat gebeurt via een opschorting van de tegemoetkoming. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) schrapt die schorsing nu vanaf 2018. Dat staat in een besluit dat de Vlaamse regering heeft goedgekeurd. Vandeurzen voorziet 4 miljoen euro voor de ingreep.

Elke Vlaming betaalt een solidaire zorgpremie van 50 (of 25 euro voor personen met een laag inkomen) om, zodra hij zorgbehoevend wordt, recht te hebben op een zorgbudget van de Vlaamse sociale bescherming (de zorgverzekering). De zorgverzekering wordt automatisch toegekend aan wie zijn zorgbehoevendheid kan bewijzen en biedt een maandelijkse tegemoetkoming van 130 euro om niet-medische zorgkosten te helpen dragen.

Wie zijn zorgpremie niet correct betaalt, riskeert een opschorting van zijn tegemoetkoming op het moment dat hij een beroep wil doen op de zorgverzekering. Voor elk jaar dat de zorgbijdrage niet correct werd betaald, wordt de uitbetaling van de Vlaamse zorgverzekering met vier maanden opgeschort.

Op die manier kan een eenmalige nalatigheid tot gevolg hebben dat men later 520 euro (4 maanden maal 130 euro/maand) minder krijgt van de Vlaamse zorgverzekering.

Kwetsbare mensen

Daarom schrapt minister van Welzijn Jo Vandeurzen die opschorting vanaf 2018. "Met de opschorting van zijn tegemoetkoming wordt men pas geconfronteerd op het moment dat men zorgbehoevend wordt: het moment dus dat men de zorgzekering nodig heeft om kosten te kunnen betalen die gepaard gaan met de zorgbehoefte. De gevolgen hiervan komen vaak hard aan en dreigt vooral kwetsbare mensen met problemen op te zadelen", luidt het.

De bestaande boete van 250 euro voor wie zijn bijdrage drie keer niet heeft betaald, blijft wel bestaan. Meer zelfs, het nieuwe decreet Vlaamse sociale bescherming verkort die termijn vanaf 2019 naar twee niet betaalde bijdragen. "Zo blijven er voldoende garanties dat de bijdrage voor de Vlaamse sociale bescherming ook afdwingbaar is", aldus Vandeurzen.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Deprez

  Wat een absurde regeling,iedereen moet een ziekte verzekering hebben en telt dat bedrag(50 of 25) bij de bijdrage per kwartaal(of éénmalig)van de ziekenkas en men heeft veel minder miserie om de bedragen te ontvangen,som maakt men het nogal moeilijk als het gemakkelijk ook gaat.

 • DANY vandekerkhove

  verdoken belasting is dat niets anders.

 • Roger Van Acker

  Betalen voor de vreemden.Zot land.

 • armand mudah

  het is begonnen aan 10 euro marnix toen verhoogd naar 25 en toen nog eens verubbeld , binnenkort zal het wel weer omhoog gaan

 • marnix laureyns

  Die groene mie vogels geeft het ingevoerd: 25 euro Nu 50 euro, en de brave Vlaming moet ieder jaar dat betalen, maar zal er nooit kunnen van genieten, waarom heb ik 40 jaar rsz betaald, om de staatskas te spijzen. En allochtonen genieten van mijn bijdrag