Wie zich misdraagt op trein of in station riskeert een administratieve boete

BELGA
Wie zich misdraagt op de trein of in en rond stations, riskeert in de toekomst een fikse administratieve boete. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag een wetsontwerp goedgekeurd. Hardleerse overtreders zullen voortaan forser worden bestraft.

De wettekst moet ervoor zorgen dat overtreders effectief een sanctie oplopen. Vandaag leiden overtredingen volgens Mobiliteitsminister François Bellot (MR) immers vaak tot lange, zware en dure procedures, en blijft de vervolging soms zonder resultaat. "Deze situatie zorgt voor een gevoel van straffeloosheid bij de daders en van onbegrip bij het personeel en de klanten van de Belgische spoorwegen. De regering wil hieraan een eind stellen", aldus de minister.

Opleiding

Net zoals bij de gemeentelijke administratieve sancties, grijpt het ontwerp terug op het principe van vaststellende en sanctionerende beambten. Die zullen deel uitmaken van het personeel van de NMBS en van infrastructuurbeheerder Infrabel. Bedoeling is dat ze daarvoor een opleiding krijgen.

Spoorlopen

Het ontwerp voorziet vier basiscategorieën van administratieve boetes met als vaste basisbedragen 50, 100, 250 en 300 euro. De minister haalt het voorbeeld aan van iemand die graffiti aanbrengt op de gebouwen of treinen, of iemand die opzettelijk de goede werking van roltrappen of liften hindert. Zij kunnen boetes van 300 tot 500 euro oplopen. Bellot merkt op dat ook spoorlopen tot de overtredingen behoort. "Spoorlopen is een belangrijke vertragingsoorzaak. Dit ontwerp is dan ook één van de antwoorden op dit toenemend verschijnsel".

Gevangenisstraf

Wie binnen het jaar eenzelfde overtreding begaat, riskeert een strengere sanctie. In bepaalde gevallen zal de persoon die de regels meer dan negen keer overtreden heeft tijdens een periode van twaalf maanden, vanaf de tiende overtreding binnen dezelfde termijn gestraft kunnen worden met een gevangenisstraf van vijftien dagen tot zes maanden en/of een boete van 1.000 euro. Tegen minderjarigen kan een bemiddelingsprocedure worden opgezet. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Wuyts

  Onder begeleiding van hun ouders! treinen opkuisen, graffiti verwijderen, stations netjes maken enz. niet één zaterdag, maar minstens 4 en dat vanaf 9u 's morgens tot 17u in de namiddag. Nog kandidaten?? En zelf voor de "verzekering tegen arbeidsongevallen" laten opdraaien. Niet opdagen, 8 volle weekends in een gesloten instelling en pa en ma daarvoor laten betalen. Niet willen betalen, eigendommen aanslaan en verkopen.

 • walter mertens

  Als je blank EN Belg bent .

 • Jozef Van Raemdonck

  Prachtig initiatief maar in de praktijk omzetten?

 • Eric Van Gestel

  Doe daar 48 administratieve aanhouding bij , en dan haalt het misschien iets uit !

 • patrik dockx

  oeioei, nu gaan "de jongeren" schrik krijgen want na méér dan 9 feiten gaan ze strenger gestraft worden, een automobilist wordt al van de eerste keer zwaar gestraft als hij 5km/u te snel rijdt en daar heeft niemand last van