Wie voorlopig rijbewijs laat vervallen, hoeft geen drie jaar meer te wachten voor nieuwe kans

Photo News
De federale regering en de gewesten hebben een akkoord bereikt in de discussie over de wachttijd van drie jaar voor bestuurders die hun voorlopig rijbewijs laten vervallen. De wachttijd blijft bestaan, maar wie zes uur rijschool volgt, zal een nieuw voorlopig rijbewijs krijgen dat een jaar geldig is. Op die manier zal de leerling-chauffeur nog kunnen oefenen vooraleer zijn of haar examen af te leggen. Dat werd vernomen bij federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Een ontwerp-kb vertrekt weldra naar de Raad van State. 

Bestuurders die hun voorlopig rijbewijs laten vervallen - omdat ze geen rijexamen afleggen of er niet voor slagen - kunnen momenteel pas na drie jaar een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen. Ze kunnen ook zes uur rijles volgen, waarna ze examen moeten afleggen. Ze krijgen dan geen nieuw voorlopig rijbewijs en kunnen dus niet meer oefenen voor hun examen.

Over de wachttijd was er heel wat gehakketak tussen Bellot en zijn Vlaamse evenknie Ben Weyts (N-VA). De Vlaams minister wilde die "absurde straftijd" afschaffen. De federale minister was op zich niet tegen de afschaffing, maar vond dat Vlaanderen zijn bevoegdheidsboekje te buiten ging.

Met het nu bereikte akkoord wordt de wachttijd niet afgeschaft. "Dat konden we niet doen", zegt Jasper Pillen, de woordvoerder van Bellot. "Zonder dat specifieke regime van wachttijd, zouden we de facto toelaten dat je je hele leven met een voorlopig rijbewijs zou kunnen rondrijden, door het telkens te laten verlengen."

Toch zal het mogelijk worden om een nieuw voorlopig rijbewijs te krijgen, dat een jaar geldig zal zijn. Daarvoor moet de betrokkene eerst 6 uur rijschool volgen. Dat nieuwe voorlopige rijbewijs geeft hem de tijd om nog te oefenen alvorens zijn examen af te leggen, klinkt het.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Maria-antonia Muroni

    Wat als je 36 maanden verlopen zijn maar je praktijk is nog geldig een jaar moet je dan theorie opnieuw afleggen .... Ik heb ondertussen wel al examen gedaan

  • Paul Keulemans

    Ronduit een debiele regeling, geld uit onze zakken kloppen en dan over een paar jaar zeuren dat er steeds meer jongeren weigeren een rijbewijs te halen wegens de hoge kosten en de lawine aan nieuwe regeltjes die zoals we van deze regering inmiddels gewoon zijn, nergens op slaan en er vanuit gaan dat elke Belg rotzooit met de regels ! Dat is natuurlijk wel aan het gebeuren omdat er nu zoveel stupide regels bij komen dat je niet eens gewoon kan leven zonder er een reeks van te overtreden !

  • piet Heyn

    Dus de mensen met geld kunnen het weer betalen. Het is natuurlijk wel raar dat je na 3 jaar je voorlopig rijbewijs te hebben nog niet geprobeerd hebt om een examen te gaan afleggen.