Wie vanaf juli rijbewijs haalt, moet na zes maanden verplicht terug naar rijles

Wie vanaf 1 juli zijn autorijbewijs haalt, moet zes maanden later verplicht terug naar de rijles.
TONY VAN GALEN Wie vanaf 1 juli zijn autorijbewijs haalt, moet zes maanden later verplicht terug naar de rijles.
Wie vanaf 1 juli zijn autorijbewijs haalt, moet zes maanden later verplicht terug naar de rijles. De cursus van 3,5 tot 4 uur zal wellicht bestaan uit een groepsgesprek en een rijvaardigheidscursus op een afgesloten terrein. Voor de prijs wordt gedacht aan 100 euro per chauffeur, legt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) vanochtend op Studio Brussel uit.

Beginnende autobestuurders vormen nog altijd de grootste risicogroep in de ongevallenstatistieken. Daarom werkt de Vlaamse regering sinds vorig jaar aan de hervorming van de rijopleiding. Vanaf 1 juli moet het sluitstuk daarvan in werking treden: het zogenaamde terugkommoment. Zes maanden na het behalen van het rijbewijs zullen nieuwe bestuurders een uitnodiging krijgen om een halve dag les te volgen.

Boete

"Op dat moment krijgt de beginnende bestuurder drie maanden de tijd om het moment bij te wonen", zegt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Concreet betekent dit dat alle Vlamingen die sinds 1 oktober vorig jaar een voorlopig rijbewijs hebben gehaald, het terugkommoment moeten volgen. Wie dat niet doet, kan een boete tot 4.000 euro krijgen.

"Goedkoopste van Europa"

"De kostprijs van die extra verplichte rijles valt heel goed mee", verduidelijkte minister Weyts vanochtend op de radio. "Die zal ongeveer 100 euro bedragen. In totaal kom je voor de totale rijopleiding dan op 175 euro (het theoretische examen kost 75 euro). Hiermee behoort de Vlaamse rijopleiding nog altijd tot de goedkoopste van Europa."   

De nieuwe les is niet bedoeld als een bijkomend examen, en jonge bestuurders riskeren dus ook niet dat ze hun rijbewijs na de les weer kwijtspelen, benadrukt Weyts. "Er wordt vooral ingezet op de praktijk", verduidelijkte hij op Radio 1. "Het is de bedoeling dat je buitenkomt als een betere chauffeur."

Sector tevreden

Federdrive, de sectororganisatie van erkende rijscholen en opleidingscentra, staat achter het principe van het terugkommoment. Het bedrag van 100 euro vindt ze echter te laag. "Het is te weinig om een kwaliteitsvolle opleiding aan te bieden. De minister weet dat, en heeft gezegd dat hij bereid zou zijn om bij te passen indien het onmogelijk zou blijken", stelt woordvoerder Jeroen Smeesters.

Ook Touring laat via zijn woordvoerder Danny Smagghe weten voor het terugkommoment te zijn. "Wij zaten bij de besprekingen en zijn voorstander", klinkt het. 

Niet eerste vernieuwing

Het is niet de eerste vernieuwing die Weyts doorvoert aan de rijopleiding in Vlaanderen. Zo moet je sinds 1 oktober 2017 minimaal 9 maanden oefenen met een voorlopig rijbewijs vooraleer je het praktijkexamen mag afleggen. Wie zonder rijschool leert rijden, moet zijn of haar begeleider ook eerst zelf op een cursus van drie uur sturen, die 20 euro kost.

Ook de examens zelf zijn veranderd. Op het theorie-examen is opnieuw een onderscheid gemaakt tussen lichte en zware overtredingen. Aan het praktijkexamen zijn dan weer een risicoperceptietest en andere manoeuvres toegevoegd. Lees er hier meer over.
633 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Rousseeuw

  Weyts denkt niet aan de veiligheid maar aan due 100€ per leerling! Hopelijk afrekening volgende keer in t stemlokaal !

 • Arthur Goethals

  Gewoon om ons nog meer geld af te nemen

 • Marc Vlemings

  Volgende keer gaat mijn stem naar SPA met de hoop dat er terug een politiek evenwicht komt.Als een politieke partij te groot wordt denken"sommigen"dat ze"ongenaakbaar"zijn met onzinnige regels en wetten tot gevolg.Meer controle zou een oplossing kunnen zijn en eventueel een cursus na zware overtredingen in het verkeer.

 • raf peeters

  @louis pippers, een beetje respect aangebracht en ipv mensen"oude zakken"te bestempelen wel rij 30,50,70,90,120 waar het moet en je hebt van "oude zakken geen last.Laat nu uitgerekend personen zijn met zo'n opmerkingen die wegpiraten zijn en zich aan niks houden,iedereen moet wijken,overigens deze oude zak heeft 61 jaar rijbewijs zonder ongevallen,3 kinds,7 kleinkids leren rijden ,bonus malus nul en mag 5 ongevallen hebben eer ie stijgt,dus wie kan er niet rijden?.

 • Lucia Bartels

  Diegenen die een rijbewijs hebben wéten hoe ze moeten rijden. Een terugkom cursus, waar je je 4 uurtjes moet gedragen heeft geen enkel nut. Diegenen die als gekken rijden doen dat mis ook niet als hun mama naast hen zit!