Wie sociale woning wil, zal geen aanbod meer mogen weigeren

Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Wonen.
BELGA Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Wonen.
Wie op de wachtlijst staat voor een sociale woning zal zijn plaats op die lijst verliezen als hij een aangeboden woning zonder gegronde reden weigert. Dat voorstel wil Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) nog voor de zomer op de Vlaamse ministerraad brengen. Momenteel verliest een kandidaat zijn plaats pas na twee ongegronde weigeringen.

Homans werd in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement door partijgenoot Björn Anseeuw aangesproken op een ongelijkheid in de huidige regelgeving. De huurpremie, voor wie op een wachtlijst staat en op de privémarkt moet huren, wordt al ingetrokken na één ongegronde weigering. De huursubsidie, voor wie verhuist van een ongeschikte naar een beter geschikte woning op de privémarkt, wordt pas ingetrokken nadat de persoon is geschrapt van de wachtlijst voor een sociale woning. Die schrapping gebeurt pas na twee ongegronde weigeringen.

We bieden graag een sociale woning aan. Aan mensen die het écht nodig hebben

Liesbeth Homans (N-VA)

Homans wil die ongelijkheid oplossen door het kaderbesluit sociale huur aan te passen. Een kandidaat-huurder zal voortaan al van de wachtlijst worden geschrapt bij de eerste niet-gegronde weigering. "Een sociale woning kost de maatschappij veel geld, maar we bieden dit graag aan", zegt Homans. "Aan mensen die het écht nodig hebben. Het valt dus niet te verantwoorden dat iemand een aangeboden woning ongegrond weigert. Dat komt er eigenlijk op neer dat men geen nood heeft aan een sociale woning."

Coalitiepartner CD&V heeft een aantal bedenkingen bij de nieuwe maatregel. "Dit is een heel zware consequentie", zegt Katrien Partyka. "Het veronderstelt dat de kandidaat-huurder perfect op de hoogte is van de wetgeving. We kunnen ervan uitgaan dat hij dat niet is, het is voor ons al moeilijk om te kunnen volgen. Bovendien blijft het gaan om een subjectieve inschatting."

Dit is een heel zware consequentie

Katrien Partyka (CD&V)

Homans verzekert dat goed zal worden gedefinieerd wat een gegronde of een ongegronde weigering is. Een terechte grond kan bijvoorbeeld de afstand, de buurt of het aantal slaapkamers zijn.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Vermeersch

  Doodnormaal...

 • gilberte Vergaelen

  Sociale woningen zullen hier eerst naar de vreemdelingen gaan, 4 kamers ja... die hebben een resem kinderen, en de echte Belgen mogen in een krot of studio kruipen. Foei..

 • Engelbert Strauss

  Gerry Cle , foutje , Van Deursen (cd&v ) zit langer .

 • Hilde Eykens

  Heb mijn laatste euro in mijn sociale woning gestoken om het leefbaar te maken en nu moet ik plaats ruimen voor een groot gezin wie denk je dat het zijn, ze breken de boel op een maand terug af . Ze zijn hier echt goe bezig

 • Jef Heffens

  Eigenlijk logisch.