Wie slecht hoort, krijgt sneller toegang tot gehoorimplantaat

Een vrouw met een cochleair implantaat.
Shutterstock Een vrouw met een cochleair implantaat.
Wie niet goed hoort, krijgt in de toekomst sneller toegang tot een gehoorimplantaat. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maakt daarvoor cochleaire implantaten toegankelijk voor meer patiënten, laat ze vandaag weten in een persbericht. 

Cochleaire implantaten zijn gesofisticeerde elektronische hoorapparaten voor mensen met ernstige gehoorschade bij wie een klassiek hoorapparaat niet of onvoldoende werkt. Vandaag worden ze terugbetaald voor mensen die aan beide oren minimum 85 dB HL gehoorverlies lijden en bij wie een traditioneel hoorapparaat geen soelaas biedt. 

Minister De Block verlaagt die drempel nu naar 70 dB HL. Daardoor komen straks meer dan dubbel zoveel mensen in aanmerking voor terugbetaling. Onder de huidige criteria krijgen 329 patiënten per jaar een cochleair implantaat terugbetaald. Met de nieuwe criteria komen er daar naar schatting 362 bij.

Die konden wel al een cochleair implantaat laten inplanten, maar moesten dat volledig uit eigen zak betalen. Het kostenplaatje daarvoor kon oplopen tot 20.000 euro. Dankzij de nieuwe regeling komt daar binnenkort verandering in. De aangepaste terugbetalingscriteria treden eind dit jaar in werking.
 Minister De Block: "Dit is een belangrijke stap vooruit voor heel wat mensen. Zo'n implantaat kan hun levenskwaliteit gevoelig verbeteren."

Op dit moment lopen er ook studies naar de impact een cochleair implantaat bij kinderen met gehoorschade aan één oor. Als blijkt dat zij daar baat bij hebben, kan de terugbetaling uitgebreid worden, aldus nog minister De Block. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Raoul Rouma

  Het normale is schijnbaar een prestatie vandaag of dacht ons Maggie dat de mensen zulk apparaat kochten omdat het een hype is vandaag?

 • Hilde Peeters

  Voor veel mensen is een goed hoorapparaat ook al goed maar ook dat is duur maak dit goedkoper ipv al die borst-billen-en buikverkleiningen zogezegd medische redenen. Of terugbetaling stoppen met roken afschaffen Blijft er meer over voor dit brillen en nuttige terugbetalingen

 • Jos Vermeulen

  Eindelijk! En voor deze keer een oprecht merci.

 • Rudolf Jacobs

  als je als vlaming maar genoeg centen hebt om dat te betalen ,naturaliseer en u krijgt een gratis

 • ellen quasten

  Ik was 35 toen ik plots volledig doof werd aan mijn rechteroor. Ik heb nooit recht gehad op dit implantaat of ik moet het zelf bekostigen. Ook nu kom ik weer niet in aanmerking dat jammer is want ben ondertussen 10 jaar verder en het is heel lastig op de arbeidsmarkt voor mij. Ik heb toen mijn favoriete job vaarwel moeten zeggen. Eigenlijk zou dit voor elk persoon terug betaald moeten worden. Het heeft een enorme impact ook op u sociaal leven dus aub mevr. De Block bekijk dit voor elk persoon.